Β-Ε: Αντιμέτωπη με ένα ακόμη «χτύπημα» τους κύρους της

Β-Ε: Αντιμέτωπη με ένα ακόμη «χτύπημα» τους κύρους της

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου έθεσε ως τελευταία προθεσμία για την υποβολή του καταλόγου της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Β-Ε για συμμετοχή στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Συμβούλιο των Υπουργών.

Στη σχετική έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώθηκε ότι αν η Βοσνία – Ερζεγοβίνη χάσει αυτή την τελευταία ευκαιρία να διορίσει την αντιπροσωπεία θα είναι το μόνο από τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν θα συμμετέχει στο κοινοβουλευτικό της έργο.

«Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι άλλη μια ντροπή για τη Β-Ε στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, γεγονός που θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή πορεία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το καθεστώς υποψήφιας χώρας», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε, η οποία είναι η μόνη υπεύθυνη για το διορισμό μιας αντιπροσωπείας και φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν, παραμελεί τα συμφέροντα του λαού τόσο στη Δημοκρατία Σέρπσκα όσο και στην Ομοσπονδία της Β-Ε . Σημαίνει επίσης ότι οι αντιπρόσωποι της χώρας δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης σημαντικών αποφάσεων, όπως είναι η εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και δικαστών του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το υπουργείο σημειώνει ότι η εκλογή του νέου Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την εκλογή της αντιπροσωπείας αυτής.

Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι μετά τις εκλογές του 2010 το Συμβούλιο των Υπουργών της Β-Ε δεν συγκροτήθηκε για 16 μήνες, αλλά η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία καθορίστηκε εγκαίρως και συμμετείχε ομαλά στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της καλής συνεργασίας μεταξύ της Β-Ε και του Συμβουλίου.

«Εάν η Β-Ε χάσει την τελευταία προθεσμία, οι ζημιές και οι αρνητικές συνέπειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, καθώς η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε σύνοδο του Ελσίνκι στις 17 Μαΐου δημιούργησε πρόσθετο περιθώριο συμφωνίας και έδωσε στην Β-Ε άλλη μια ευκαιρία να αποδείξει ότι σέβεται τις υποχρεώσεις της και ότι συνδέεται με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα πρότυπα αυτού του ευρωπαϊκού διεθνούς οργανισμού», επισημαίνεται.

Το υπουργείο κάλεσε την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε να χρησιμοποιήσει τις υπόλοιπες μέρες και να διορίσει αντιπροσωπεία, διότι «η διεθνής φήμη της Β-Ε και τα συμφέροντα του λαού και στις δύο οντότητες δεν πρέπει να είναι όμηροι της μετεκλογικής καθημερινής πολιτικής κόντρας»./ibna