Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί μια νέα ευκαιρία για τη Βόρεια Μακεδονία

Ο Οκτώβριος σηματοδοτεί μια νέα ευκαιρία για τη Βόρεια Μακεδονία

Η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βόρειας Μακεδονίας θα ληφθεί τον Οκτώβριο. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα στα Σκόπια διαφωνούν σε αυτό το θέμα.

Ο Zaev έγραψε στο Facebook ότι το Συμβούλιο της Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει τα επιτεύγματα και τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η χώρα. «Είμαστε ευχαριστημένοι με τα συμπεράσματα και είμαστε ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Igor Janusev, δηλώνει απαισιόδοξος για την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών.

«Το VMRO-DPMNE έχει δηλώσει συχνά ότι δεν θα υπάρξει ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης, επειδή χρειάζεται πολλή σκληρή δουλειά γι’ αυτό. Αυτό που έχουμε είναι μια ανίκανη κυβέρνηση», είπε ο Janusev και πρόσθεσε ότι η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου και πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, η Gordana Siljanovska έχει ασκήσει κριτική εναντίον της κυβέρνησης επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της.

«Ανέφερα σαφώς ότι δεν θα έχουμε μια ημερομηνία τον Ιούνιο. Για να είμαστε μέλος της Ε.Ε., πρέπει να τηρήσουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και αυτό σημαίνει κράτος δικαίου, καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, αποπολιτικοποίηση κ.λπ.», δήλωσε η Siljanovska.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η χώρα αξίζει να πάρει μια ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, επειδή πληροί τα κριτήρια που έχει θέσει η Ε.Ε./ibna