Βουλγαρία: Το κυβερνών κόμμα συμφώνησε στην πρόταση του MRF για «ανοικτή» χρηματοδότηση των κομμάτων

Βουλγαρία: Το κυβερνών κόμμα συμφώνησε στην πρόταση του MRF για «ανοικτή» χρηματοδότηση των κομμάτων

Το κόμμα GERB του Βούλγαρου πρωθυπουργού, Boiko Borissov, συμφώνησε στην πρόταση του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες να επιτρέψει την «ανοικτή» χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από επιχειρήσεις και ιδιώτες, αφού εγκριθεί η σχετική νομοθεσία, μειώνοντας τις κρατικές επιδοτήσεις από 11 σε 1 λέβα ανά ψηφοφορία στις πιο πρόσφατες εκλογές.

Η συμφωνία αυτή επετεύχθη στις συνομιλίες της 19ης Ιουνίου, δύο ημέρες πριν την ψήφιση από την Εθνική Συνέλευση της Βουλγαρίας της δεύτερης ανάγνωσης των τροπολογιών που μειώνουν την κρατική επιχορήγηση για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς.

Η κίνηση να επιτραπεί η «ανοικτή χρηματοδότηση» από εταιρείες και ιδιώτες επικρίθηκε από το βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι έχει σκοπό να ιδιωτικοποιήσει την πολιτική ζωή της Βουλγαρίας.

Ο ηγέτης του MRF, Mustafa Karadayi, δήλωσε ότι με την επιδότηση ενός λέβα ανά ψηφοφορία στις πρόσφατες εκλογές, τα κόμματα δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητες και τις εκστρατείες τους.

Το MRF είχε προτείνει τη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τα κόμματα στο μηδέν, με τον Karadayi να σημειώνει ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν έπειτα από πρόσκληση του GERB.

«Κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός λέβα και μηδέν λέβα για τα πολιτικά κόμματα, επειδή δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους ή τις εκστρατείες τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε το αμερικανικό μοντέλο χρηματοδότησης κόμματος, με μηδενικές επιδοτήσεις».

Η βουλευτής του GERB Menda Stoyanova, επικεφαλής της επιτροπής του Εθνικού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση, δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα υποστήριξε τη θέση ότι η επιδότηση πρέπει να είναι ένα λέβα.

«Αλλά για να μπορέσουν τα πολιτικά κόμματα να έχουν και να διατηρήσουν τις δομές τους, θα κάνουμε μια πρόταση για τους δήμους και το κράτος που θα παρέχουν δωρεάν γραφεία στα πολιτικά κόμματα».

Ο Krum Zarkov, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι έγινε πλέον σαφές τι κρύβεται πίσω από την εκπληκτική πρόταση του GERB για κρατικές επιδοτήσεις για τα κόμματα.

«Δεν πρόκειται για μείωση των χρημάτων για τα κόμματα. Με αυτή τη συντονισμένη δράση, το GERB και το MRF προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν την πολιτική ζωή της χώρας. Αυτή είναι μια πραγματική επίθεση σε μερικά από τα βασικά επιτεύγματα της δημοκρατίας της Βουλγαρίας και το BSP είναι το μόνο κόμμα που βρίσκεται εναναπέναντι», δήλωσε ο Zarkov./ibna