Θετικά αποτιμούν στην Αθήνα τα μηνύματα Ε.Ε. και ΗΠΑ προς την Άγκυρα

Θετικά αποτιμούν στην Αθήνα τα μηνύματα Ε.Ε. και ΗΠΑ προς την Άγκυρα

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα για την στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε σχέση με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία. Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές για πρώτη φορά η Ε.Ε. αποφασίζει μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, στον απόηχο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει αύριο και στην οποία θα συμμετάσχει ο Αλ. Τσίπρας.

Στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. να καταθέσουν  επιλογές για κατάλληλα μέτρα χωρίς καθυστέρηση, με κεντρικό επιχείρημα ότι  η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης όπως και τα σύνορα της Ελλάδας είναι παράλληλα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Όπως υπογραμμίζει η Αθήνα, οι ισχυρές συμμαχίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, με τις ΗΠΑ, οι πολυμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και ο σταθερός συντονισμός με την Κύπρο και η στρατηγική για το Κυπριακό  ενισχύουν την θέση της Ελλάδας ενώ την ίδια στιγμή αποδεικνύουν την απομόνωση της Άγκυρας.

Άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη οι κινήσεις της Τουρκίας “είναι ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή”. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου είναι πάντα υπαρκτό, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποτρεπτική ισχύ αλλά και ότι οι διεθνείς συμμαχίες της Αθήνας συμβάλλουν στην αποτροπή ενός τέτοιου γεγονότος.

Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία στρέψει το γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως έχει την εκτίμηση ότι δεν θα το πράξει και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό “ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει”.

Διαρκής συνεννόηση με την Κύπρο

Την ίδια στιγμή, η γραμμή Αθήνας-Λευκωσίας είναι συνεχώς ανοιχτή προκειμένου να υπάρχει διαρκής συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών. Παράλληλα όμως μέριμνα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοικτοί  οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία με τον Αλ. Τσίπρα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συνομιλήσει με τον Recep Tayyip Erdogan “εάν χρειαστεί”.

Στο μεταξύ τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα αναμένουν την επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου, στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας έχει καλέσει την αντιπολίτευση να μην εντάξει στην προεκλογική αντιπαράθεση τα εθνικά θέματα και να στηρίξει στην ενιαία εθνική γραμμή./ibna