Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ ολοκληρώνει την επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο

Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ ολοκληρώνει την επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο

Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), υπό την ηγεσία της Stephanie Eble, επισκέφθηκε την Πρίστινα στις 12-18 Ιουνίου, για να συζητήσει τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και τις οικονομικές προοπτικές του Κοσσυφοπεδίου. Μετά την επίσκεψή της, η κ. Eble έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η βασική πρόκληση για την οικονομία του Κοσσυφοπεδίου είναι η επίτευξη υψηλότερης ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα και από τις εξαγωγές. Αν και η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή σε περίπου 4% φέτος, δεν αρκεί για να μειωθεί η ανεργία και να επιταχυνθεί η σύγκλιση των εισοδημάτων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, ο δασμός στις εισαγωγές από τη Σερβία και τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη έχει αυξήσει τις τιμές καταναλωτή, ιδίως των προϊόντων διατροφής, επηρεάζοντας νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος και εξασθένησε τον εξωτερικό τρεχούμενο λογαριασμό. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού ακολουθείται σε γενικές γραμμές, με χαμηλότερες εισπράξεις εσόδων και περικοπές δαπανών στα συστήματα κοινωνικών παροχών που αναμένεται για μία ακόμα φορά να αντισταθμιστούν από τις χαμηλότερες κεφαλαιακές δαπάνες.

Ενώ το Κοσσυφοπέδιο έχει διατηρήσει μακροοικονομική δημοσιονομική σταθερότητα, ορισμένες δαπανηρές πολιτικές πρωτοβουλίες θα παρεμπόδιζαν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, η μεγάλη αύξηση των μισθών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης, συνεπάγεται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που – χωρίς μέτρα αντιμετώπισής του – θέτει σε κίνδυνο τον δημοσιονομικό κανόνα και υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα. Παρομοίως, οι υπό συζήτηση κοινωνικές παροχές – όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση για την αστυνομία ή οι υπερβολικά γενναιόδωρες παροχές γονικής άδειας – καθώς και μια προτεινόμενη ελάχιστη αύξηση μισθών που θα υπερέβαινε την τιμή, την παραγωγικότητα και τις μισθολογικές εξελίξεις, συνεπάγονται σημαντικό δημοσιονομικό κόστος. Θα παρεμπόδιζαν επίσης την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες για τη μείωση της ανεργίας και του ανεπίσημου χαρακτήρα.

Αντ ‘αυτού, οι αρχές πρέπει να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων, να ενισχυθεί η υλοποίηση επενδύσεων υψηλής ποιότητας και χρηματοδότησης από τους χορηγούς, να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις της εκπαίδευσης ενίσχυση του κράτους δικαίου και του επιχειρηματικού κλίματος και να προχωρήσουν τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις των βετεράνων του πολέμου για να ελευθερώσουν χώρο στον προϋπολογισμό για δαπάνες προοδευτικής ανάπτυξης. Επίσης, οι κρατικές εγγυήσεις πρέπει να επανεξεταστούν προσεκτικά ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η αειφορία των δημοσιοοικονομικών»./ibna