Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει έκκληση για διάλογο σχετικά με τη διαμάχη της ΑΟΖ της Κύπρου

Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει έκκληση για διάλογο σχετικά με τη διαμάχη της ΑΟΖ της Κύπρου

Στην πρώτη επίσημη δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο Υπουργός για την Ευρώπη, Sir Alan Duncan, επανέλαβε τη βασική βρετανική απάντηση, όπως διατυπώθηκε τον περασμένο μήνα.

Ο βουλευτής των Εργατικών Paul Farrelly υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών Jeremy Hunt με το ερώτημα “ποιες πρόσφατες παραστάσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει με υπεράκτιες γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου”.

Ο Sir Alan Duncan, ο οποίος ανέλαβε την πρόκληση να απαντήσει, δήλωσε με γραπτή απάντηση στις 18 Ιουνίου:

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα θέλαμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται. Έθεσα το ζήτημα της σχεδιαζόμενης γεώτρησης της Τουρκίας σε ύδατα γύρω από την Κύπρο στον Τούρκο Πρέσβη στο Λονδίνο και ο Βρετανός Πρέσβης στην Άγκυρα ενεπλάκη με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να προτρέψει την κλιμάκωση “, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός για την Ευρώπη.

«Έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία τόσο δημοσίως όσο και ιδιωτικά ότι αντιτιθέμεθα στα σχέδιά τους για τη γεώτρηση. Επίσης, συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στη Μεσόγειο και για την ακεραιότητα του διεθνούς συστήματος βασισμένου σε κανόνες, οι διαφορές αυτού του είδους να επιλύονται όχι μέσω της βίας, της στρατιωτικοποίησης ή του εξαναγκασμού αλλά μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ευρύτερη περιοχή για το σκοπό αυτό. Εξακολουθούμε να αποδίδουμε ύψιστη σημασία στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμης διευθέτησης στη διαίρεση της Κύπρου και να παροτρύνουμε όλα τα μέρη να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των πόρων της νήσου θα μπορούσε να υποστηρίξει την αναζήτηση μιας διευθέτησης προς όφελος όλων των Κυπρίων»./ibna