Υδρογονάνθρακες: Μήπως η Ελλάδα προτρέχει;

Υδρογονάνθρακες: Μήπως η Ελλάδα προτρέχει;

Η πιθανότητα να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο χερσαίο και κυρίως θαλάσσιο υπέδαφος της Ελλάδας προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου, σημείωσε κατά την παρέμβαση του στο πλαίσιο της εκδήλωσης με τίτλο «Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», την οποία διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την συνδρομή του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μιλώντας με αριθμούς, μονάχα η ανακάλυψη κοιτασμάτων από 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και πάνω καθιστά βιώσιμη την εκμετάλλευση των δυνητικών κοιτασμάτων.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως στην Ελλάδα διεξάγεται μια αμιγώς ερευνητική εργασία, όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, με την εξαίρεση του Πρίνου, που παράγει μόλις το 1% των αναγκών μας σε πετρέλαιο.

«Δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να ανακαλύψουμε αποθέματα ύψους 500 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ή 3 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ειδάλλως, αυτά που υπάρχουν τώρα, θα είναι μικρά μερίσματα για το κράτος και πεδίο δραστηριοποίησης μικρών εταιρειών. Θα γνωρίζουμε το αν θα περάσουμε σε φάση εξόρυξης ύστερα από τουλάχιστον μια πενταετία. Έως τότε δεν θα πρέπει να ονειρευόμαστε».

Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει πως το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι υπαρκτό.

Με την δεύτερη θετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την οποία εγκρίνεται η σύμβαση για την παραχώρηση των δύο θαλάσσιων περιοχών νοτίως και δυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία της εκμετάλλευσης, δηλαδή στην Total, την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υπογραφή των δύο συμβάσεων και την έναρξη της εξορυκτικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή.

Επιθυμία των εμπλεκόμενων εταιρειών είναι η διαδικασία της υπογραφής να ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, προκειμένου οι έρευνες να πραγματοποιηθούν εντός του 2019.

Απαιτείται ωστόσο η κύρωση τους από την βουλή που θα συγκροτηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί το προτελευταίο αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας η οποία ξεκίνησε το 2017 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις δύο εταιρείες, την γαλλική Total και την αμερικανική ExxonMobil, την απόδοση στην κοινοπραξία των δύο περιοχών ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2018, και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων τον Μάρτιο του 2018./ibna