Κίνηση εντυπωσιασμού βλέπει η Λευκωσία για κίνηση Οζερσάι και Αμμόχωστο

Κίνηση εντυπωσιασμού βλέπει η Λευκωσία για κίνηση Οζερσάι και Αμμόχωστο

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λένε αξιωματούχοι της κυπριακής Δημοκρατίας

του Μιχάλη Μιχαήλ

Όπως γράψαμε και χθες, και επιβεβαιώνεται και σήμερα, η κυπριακή Δημοκρατία δεν πήρε αψήφιστα τα όσα είπε χθες ο «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι για πιθανό άνοιγμα της Αμμοχώστου. Την ίδια ώρα δεν γίνεται κανένας λόγος στα κατεχόμενα για «προσάρτηση» όπως μετέδιδαν χθες τουρκικά ΜΜΕ. Δεν είναι αυτό που θέλουν οι τ/κ λένε παράλληλα πολιτικές πηγές.

Ο Υπ. Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο θέμα κάνοντας λόγο για κίνηση εντυπωσιασμού. Παράλληλα στο κομματικό παρασκήνιο στη Λευκωσία συζητείται έντονα το ότι δεν μπορεί η Κύπρος να μπει σε συζήτηση για το κυπριακό την ώρα που είναι σε εξέλιξη η θαλάσσια εισβολή στην ΑΟΖ της χώρας.

Ωστόσο ο Οζερσάι, που και για λόγους εσωτερικής πολιτικής ατζέντας στα κατεχόμενα προτάσσει πλέον τις δικές του θέσεις, τονίζει πως υπάρχουν κι άλλες ιδέες στο κυπριακό και πρέπει να συζητηθούν. Αυτό δημιουργεί εκ μέρους της τουρκικής πλευράς ένα πλέγμα συζητήσεων που έχουν τον ίδιο πυρήνα. Την αποκόμιση οφέλους, θέτοντας στο τραπέζι δυο και τρία θέματα παράλληλα. Κάτι που αποτελεί πάγια τακτική εκ μέρους της Τουρκίας και αναλύεται παρακάτω.

Το ξετύλιγμα του κουβαριού

Όπως είχαμε καταγράψει και χθες, βάσει των μελετών που έχει η ε/κ πλευρά στα χέρια της, πιθανό άνοιγμα της Αμμοχώστου θα χρειαστεί περίπου πέντε με έξι χρόνια κι ανάλογα δις ευρώ. Θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψη πως ολόκληρη η υποδομή της πόλης είναι σε αδράνεια για σχεδόν 50 χρόνια άρα και το τι απαιτείται από πλευράς εργασιών για να καταστεί κατοικήσιμη ξανά η Αμμόχωστος. Αυτό δεν εμποδίζει κυρίως την τ/κ πλευρά να προχωρεί από καιρό σε καιρό σε ανάλογες τοποθετήσεις υιοθετώντας διαρκώς τη ρητορική περί «μελετών». Ενώ αυτές υπάρχουν ήδη, έχουν όμως γίνει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και άρα οι τ/κ δεν τις δέχονται. Η ρητορική αυτή βασίζεται στη θέση ότι η Αμμόχωστος μπορεί να ανοίξει. Αλλά υπό τα ΗΕ. Ενυπάρχουν και τα σχετικά ψηφίσματα του Σώματος περί αυτού (ψηφίσματα 550 και 789 του ΟΗΕ, όπως επίσης και η Συμφωνία Κυπριανού – Ντενκτάς του 1979).

Αυτή η τακτική εκ μέρους της τ/κ πλευράς, και η επίκληση στο θυμικό των κατοίκων της Αμμοχώστου, έχει αποτέλεσμα εφόσον στο παρελθόν αυξήθηκε η πίεση προς την ε/κ πλευρά ενώ δεν είχαν λείψει και απειλές ότι θα υπάρξει επιστροφή κατοίκων έστω και υπό τ/κ διοίκηση, θέση με την οποία δεν μπορεί αφενός να συμφωνήσει η ε/κ πλευρά αλλά την ίδια ώρα δεν μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν πρόσφυγα την επιστροφή στην Αμμόχωστο. Ωστόσο, κι αυτό το γνωρίζει η τ/κ πλευρά, ανοίγει ακόμη ένα θέμα που άπτεται του πυρήνα του κυπριακού με αυτό τον τρόπο και δεν είναι άλλο από το περιουσιακό. Εκ των βασικών εσωτερικών θεμάτων του κυπριακού. Η παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Αμμοχωστιανών επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων, στην απόφαση για την υπόθεση της Μύρας Ξενίδη Αρέστη το 2006, που αφορά περιουσία που βρίσκεται εντός της περιφραγμένης περιοχής. Οπότε μόνο απλή υπόθεση δεν είναι ο «σεβασμός» στις περιουσίες των Ε/κ όπως ευαγγελίζεται σχεδόν σε κάθε περίπτωση που ανακύπτει το ζήτημα, η τ/κ πλευρά. Συν του ότι και το περιουσιακό όπως και άλλα εσωτερικά θέματα του κυπριακού, δεν γίνεται να συζητούνται κατά μόνας και κατά παρέκκλιση.

Η ΑΟΖ

Το τελευταίο διάστημα, μετά και την όχι παραδεχτή αλλά ομολογουμένη στο παρασκήνιο αποτυχία σύνταξης όρων αναφοράς στο κυπριακό (ένα πλαίσιο, συμφωνημένο μέσα από το οποίο θα μπορούσαν-ιδανικά- να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις), η κατάσταση έχει δημιουργήσει αδιέξοδο στην Κύπρο. Το αδιέξοδο αυτό δεν το έχουν αφενός παραδεχτεί τα ΗΕ. Αφετέρου όμως υπάρχει εφόσον κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα επιστρέψει  οποίο επιδεινώνει η Τουρκία με την εισβολή της στην ΑΟΖ, εφόσον αυτό πράττει επί της ουσίας για να επανέλθει δια τη βίας στο ενεργειακό παιχνίδι από το οποίο αποκλείστηκε, εκείνο της Αν. Μεσογείου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψει η Λευκωσία σε καμία συζήτηση για το κυπριακό, ειδικά εφόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει φύγει στο παρελθόν από διαπραγματεύσεις επειδή το «Μπαρμπαρός» είχε μπει στην ΑΟΖ. Πόσο μάλλον τώρα, με τη γεώτρηση και με ακόμη ένα σκάφος της Τουρκίας να έρχεται για γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας όπως λένε οι πληροφορίες. Η κυπριακή Δημοκρατία, όλο το διάστημα από την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντάνα και μετά, προχωρούσε με τα ενεργειακά, άσχετα με τις εξελίξεις στο κυπριακό, ενδυναμώνοντας παράλληλα τις συμμαχίες της μέσω των τριμερών και δη την τετραμερή με Ελλάδα, Ισραήλ, και ΗΠΑ. Αυτή ήταν και παραμένει η πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας, εφόσον για στρατιωτική ή άλλου τύπου αναμέτρηση ούτε λόγος.

Το τέλμα όμως στο κυπριακό, ελλοχεύει κινδύνους οι οποίοι αρχίζουν να αναδύονται. Όπως είπε ο κ. Οζερσάι, «υπάρχουν νέες ιδέες στο Κυπριακό και πρέπει να συζητηθούν». Τι δείχνει αυτό; Ότι ο ίδιος όντας υπέρμαχος της λύσης δυο κρατών στην Κύπρο, προτάσσοντας ως «ΥΠΕΞ» ηγετικό προφίλ και λειτουργώντας κατά του «Προέδρου» Ακιντζί, πετυχαίνει να:

-Φτιάχνει ατζέντα με τα θέματα που ο ίδιος θέλει: Αμμόχωστος-νέες ιδέες λύσεις

-Να προτάσσει εκ νέου πως η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έχει τελειώσει

-Να στήνει προφίλ για τις επόμενες «προεδρικές» στα κατεχόμενα, το 2020

-Να επιφέρει αναστάτωση τόσο στην Ε/κ πλευρά όσο και στα κατεχόμενα.

Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη, τον κάλεσε ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, ο κ. Μπουρτζιού, να καταθέσει στη δημοσιότητα ποιο όραμα «μοιράστηκε» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο κοινωνικό δείπνο που είχαν. Υπενθυμίζεται επίσης πως σύμφωνα με Ε/κ πηγές, ο ίδιος ο Οζερσάι ήταν πίσω από την υποκίνηση ταραχών στην περιοχή της Δένειας, με τ/κ αγρότες στην ουσία να κλέβουν τη σοδειά ε/κ αγροτών και με τον τουρκικό στρατό να μετακινεί έστω και για μερικά μέτρα τις θέσεις του. Άρα η ανάγνωση για τα όσα γίνονται εκ μέρους το τελευταίο διάστημα, είναι μέσα από αυτό το πρίσμα που πρέπει να γίνεται.

Τι έπεται

Τα δεδομένα για την Κύπρο δεν είναι εύκολα, αλλά ποτέ δεν ήταν. Με τον Ερντογάν να προχωρά σε εκλογές για την Κωνσταντινούπολη, και με τον ίδιο να το έχει πάρει προσωπικά, η εκτόνωση της πίεσης στην εξωτερική πολιτική, ας την πούμε έτσι, ήταν ως και αναμενόμενη στη Λευκωσία. Η οποία από την πλευρά της έχει καταθέσει συντεταγμένες για την ΑΟΖ της στα ΗΕ και το τουρκικό τρυπάνι τώρα εργάζεται μέσα σε αυτές. Από σήμερα, έτσι, μέχρι την Κυριακή μεσολαβεί ένα διάστημα κομβικό για το πώς θα κινηθούν τα δεδομένα τόσο στην ΑΟΖ όσο και εντός Κύπρου.

Σκοπός της κυπριακής κυβέρνησης είναι να μην παρασυρθεί ούτε από τα όσα πράττει η Τουρκία αλλά ούτε και από τα όσα λέει ο Οζερσάι. Το τι θα πράξει τελικά η ΕΕ, με το μεταναστευτικό να είναι η Δαμόκλειος Σπάθη, και οι κάτοικοι της Αμμοχώστου αν σε βάθος χρόνου γίνει πραγματικότητα το άνοιγμα, μένει να φανεί.