Συνεχίζει η ΕΕ τη λάθος πολιτική στα Βαλκάνια

Συνεχίζει η ΕΕ τη λάθος πολιτική στα Βαλκάνια

Η αναβολή της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη κρίση στα Βαλκάνια και την Ευρώπη

Ψυχρολουσία αν μη τι άλλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, να αναβληθεί για τον Οκτώβριο του 2019.

Οι δυο χώρες, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της 26ης Ιουνίου 2018, είχαν εκπληρώσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των όρων της έναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για την ένταξη τους στην ΕΕ. Στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της 18ης Ιουνίου 2019 οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και ανέβαλαν το θέμα για τον Οκτώβριο του 2019.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το Βουλγαρικό ΥΠΕΞ, όπου η Ekaterina Zaharieva εξέφρασε τη λύπη της για την αναβολή της απόφασης.

Παραδόξως το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκε στην απόφαση της αναβολής της συζήτησης του θέματος για τον Οκτώβριο, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η μηδενική αναφορά για την επέτειο του ενός χρόνου από την υπογραφή της ιστορικής Συμφωνία των Πρεσπών στις  17 Ιουνίου 2018. Μια Συμφωνία που αναβάθμισε τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων κι έγινε διεθνές σύμβολο ειρηνικής επίλυσης διμερών διαφορών. Η μόνη αναφορά έγινε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Μάλτα στη Σύνοδο των Χωρών του Νότου της ΕΕ, όπου ζήτησε στις 14 Ιουνίου την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στον αντίποδα τέσσερεις πρώην Υπουργοί Εξωτερικών, με κοινή τους δήλωση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ζητούν από την ΕΕ να ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης όπως είχε αποφασισθεί τον Ιούνιο του 2018, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την περιοχή αλλά και την Ευρώπη η διεύρυνση, για την ασφάλεια τη σταθερότητα τον εκδημοκρατισμό και την φερεγγυότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι πρώην ΥΠΕΞ, Αλβανίας Ditmir Bushati, Βουλγαρίας Daniel Mitov, Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ λειτουργεί με άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά για την περιοχή των Βαλκανίων σε σχέση με περιοχές όπως η Βαλτική ή η ανατολική Ευρώπη, όπου επιδείχθηκε σπουδή για είσοδο των χωρών αυτών στην ΕΕ.

Ως πρόταγμα στην είσοδο των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στη Βαλτική και των χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, ήταν η απεξάρτηση τους από την Ρωσική Ομοσπονδία και η δημιουργία ενός Ευρωατλαντικού μετώπου στα σύνορα της Ρωσίας.

Στα Βαλκάνια όμως, μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας με υπαιτιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφέθηκαν οι περισσότερες χώρες έρμαιο των πολιτικών σκοπιμοτήτων, των ενδοευρωπαϊκών ισορροπιών και της ομηρίας των χωρών αυτών, ενισχύοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τα ακροδεξιά εθνικιστικά κινήματα, την διαφθορά και τον εκφυλισμό των δημοκρατικών θεσμών.

Η Ευρώπη που θεσμικά λειτουργεί ως εγγυητής της Ειρήνης και της Ασφάλειας έγινε με τη στάση της στα Βαλκάνια χορηγός του διχασμού, του εθνικισμού, των εντάσεων και της καταστρατήγησης κάθε δημοκρατικού θεσμού.

Η αναποφασιστικότητα και η κωλυσιεργία στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, εγκυμονεί κινδύνους για την περιοχή, με ενδεχόμενο να πυροδοτήσουν εντάσεις και κρίση στην Ευρώπη. Η ανασφάλεια και η έλλειψη πόρων για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές μπορούν να τις οδηγήσουν στην επιρροή χωρών όπως η Ρωσία και η Τουρκία, που επιθυμούν να έχουν παρέμβαση στην περιοχή.

Η Ευρώπη καλείται να αποφασίσει, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και καθυστερήσεις. Το κλίμα στα Βαλκάνια δεν είναι το καλύτερο και μια καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που δεν θα αφήσουν στο απυρόβλητο τον κεντρικό πυρήνα της Ένωσης./ibna