Η Βουλγαρία εκφράζει τη λύπη της για το μη ορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών για τις Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία

Η Βουλγαρία εκφράζει τη λύπη της για το μη ορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών για τις Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία

Η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ekaterina Zaharieva, σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στις 18 Ιουνίου, αναφέρει ότι λυπάται για το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία.

Η απόφαση για το θέμα αναβλήθηκε για «όχι αργότερα από τον Οκτώβριο».

Η ίδια είπε ότι πιστεύει ότι η απόφαση θα παρθεί «τον Οκτώβριο το αργότερο, επειδή πρέπει να ανταποκριθούμε επαρκώς στις προσπάθειες που καταβάλλουν και οι δύο πλευρές για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

«Υποστηρίζουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με τις δύο χώρες για την εκπλήρωση των κριτηρίων. Οι σχέσεις γειτονίας και η εφαρμογή της Συνθήκης Γειτονίας παραμένουν προτεραιότητα για να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις, την εφαρμογή των οποίων θα παρακολουθήσουμε”, δήλωσε η Zaharieva.

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που εγκρίθηκαν κατά τη συνάντηση της 18ης Ιουνίου, ανέφεραν ότι επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το συμβούλιο “χαιρετίζει θερμά” την ιστορική και άνευ προηγουμένου Συμφωνία των Πρεσπών και τη Συνθήκη για σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, ενώ λαμβάνει θετικά υπόψιν τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προσχώρησης με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με βάση τη θετική αξιολόγηση της προόδου που σημειώθηκε και της εκπλήρωσης των όρων που όρισε το Συμβούλιο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμένο διαθέσιμο χρόνο και τη σημασία του θέματος, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα, προκειμένου να καταλήξει σε μια σαφή και ουσιαστική απόφαση το συντομότερο δυνατό μέχρι τον Οκτώβριο”, αναφέρεται.

Τα συμπεράσματα χρησιμοποίησαν την ίδια φράση όσον αφορά την Αλβανία, λέγοντας ότι «επιβεβαιώνοντας τα συμπεράσματά του της 26ης Ιουνίου 2018, το Συμβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση τη σύσταση της Επιτροπής να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Αλβανία βάσει θετικής αξιολόγησης της προόδου που επιτεύχθηκε και της εκπλήρωση των όρων που καθορίζει το Συμβούλιο».

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ ανησυχούν για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, ενώ όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, η Γερμανία θα χρειαστεί εντολή από τον νομοθέτη της.

Στις 11 Ιουνίου 2019, 13 υπουργοί Εξωτερικών – από τη Βουλγαρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Αυστρία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Πολωνία και τη Σλοβακία – ζήτησαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019.

(Φωτογραφία, της Zaharieva, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 18 Ιουνίου: Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας)