Επαναφέρουν άνοιγμα της Αμμοχώστου οι τουρκοκύπριοι με νέα… μελέτη

Επαναφέρουν άνοιγμα της Αμμοχώστου οι τουρκοκύπριοι με νέα… μελέτη

Βήμα το οποίο αποκάλυψε ο Τουρκοκύπριος «ΥΠΕΞ» Kudret Ozersay

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Τα πάνω κάτω φαίνεται να θέλει να φέρει η τ/κ πλευρά αφενός στο κυπριακό, αφετέρου σε συνάρτηση με τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και άπτονται των παράνομων κινήσεων και της γεώτρησης της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, η τ/κ πλευρά ετοιμάζεται να φέρει στην επιφάνεια και πάλι το θέμα του ανοίγματος της Αμμοχώστου, θέμα που επανέρχεται συχνά στην επικαιρότητα από την ίδια πλευρά.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τ/κ «ΥΠΕΞ» Kudret Ozersay, ομάδα εμπειρογνωμόνων θα αναλάβει να φέρει εις πέρας μελέτη για την Αμμόχωστο. Κι ενώ τουρκικά ΜΜΕ και πρακτορεία αναφέρουν πως προχωρά σε προσάρτηση της Αμμοχώστου σε συνεννόηση με την Άγκυρα η τ/κ πλευρά, αυτό δεν έχει ειπωθεί από την τ/κ πλευρά στην Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα ο Kudret Ozersay φέρεται να δήλωσε ότι: « Tο Υπουργικό Συμβούλιο του ψευδοκράτους ενέκρινε σήμερα το διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου». Ο Ozersay έκανε λόγο για βήμα του ψευδοκράτους προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου και ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα. «Το “Υπουργικό Συμβούλιο” θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στα Βαρώσια, τα οποία αποτελούν νόμιμη στρατιωτική ζώνη της ΤΔΒΚ», δήλωσε ο Ozersay.

Τι ισχύει με το άνοιγμα της πόλης

Το να ανοίξει η Αμμόχωστος ως θέμα, όπως αναφέρθηκε ήδη, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην κυπριακή επικαιρότητα. Η ε/κ πλευρά το επεδίωξε, έχει στα χέρια της μελέτες για το πως μπορεί μια πόλη σαν την Αμμόχωστο να καταστεί βιώσιμη και κατοικήσιμη μετά από 50 σχεδόν χρόνια, ενώ και τα ΗΕ δεν ήταν αρνητικά στην ιδέα. Παράλληλα, με το πέρασμα των χρόνων η Αμμόχωστος συχνά συμπεριλαμβανόταν και στα ΜΟΕ ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ωστόσο καμία πρακτική κίνηση δεν έλαβε χώρα, εφόσον η τ/κ πλευρά επιμένει σε ένα βασικό σημείο.

Να ανοίξει η Αμμόχωστος υπό τ/κ διοίκηση, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ε/κ πλευρά. Αν γίνει όντως αυτό το βήμα από την τ/κ πλευρά, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και το τελικό καθεστώς της πόλης, εφόσον τότε θα ξεκαθαρίσει και μόνο αν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να συνεισφέρει οικονομικά στην ανοικοδόμηση της πόλης. Παρόλα αυτά όμως, την ίδια ώρα, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη τους, κάτι που ήδη έχουν εκφράσει ότι θέλουν να κάνουν. Έστω και υπό τ/κ διοίκηση; Αυτό είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί αν και εφόσον γίνουν όλα τα προαναφερόμενα.

Η τ/κ πλευρά πάντως γνωρίζει την «αναστάτωση» που προκαλεί στο εσωτερικό της κυπριακής Δημοκρατίας με αυτό το θέμα, και δεν θεωρείται τυχαία τώρα η κίνηση αυτή και οι εξαγγελίες που έλαβαν χώρα για μελέτη. Αρμόδιες πολιτικές πηγές είχαν αναφέρει στο παρελθόν πως επί της ουσίας, αν και δεν μπορούν να απαγορεύσουν σε κανέναν πρόσφυγα να επιστρέψει όπως και δεν τέθηκε ζήτημα απαγόρευσης ποτέ για προσφυγή είτε στην επιτροπή αποζημιώσεων είτε στο ΕΔΑΔ, «εντούτοις η επιστροφή που ευαγγελίζεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι υπό τουρκική κατοχή και όχι τουρκοκυπριακή διοίκηση». Στο δια ταύτα πάντως, για να γίνει άνοιγμα της πόλης, θα χρειαστούν έργα έξι χρόνων και πολλά δις ευρώ./ibna