Β-Ε: Το Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης τονίζει την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων

Β-Ε: Το Συμβούλιο Εφαρμογής Ειρήνης τονίζει την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων

Οι πολιτικοί σύμβουλοι του Συμβουλίου Εφαρμογής Ειρήνης (PIC SB) συναντήθηκαν στο Σεράγεβο για να αναθεωρήσουν τη διαδικασία εφαρμογής της Γενικής Συμφωνίας – Πλαισίου για την Ειρήνη (GFAP), η οποία παραμένει η βάση για μια σταθερή, ασφαλή και ευημερούσα Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ανακοίνωσε το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου στη Β-Ε.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι, το PIC SB σημείωσε «με βαθιά λύπη» ότι περισσότερο από οκτώ μήνες μετά τις γενικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2018, οι αρμόδιες εκτελεστικές αρχές σε κρατικό επίπεδο, στην Ομοσπονδία της Β-Ε, καθώς και ένας αριθμός καντονιών δεν έχει διαμορφωθεί. Αυτό καθυστερεί την εφαρμογή της δημοκρατικής επιλογής των πολιτών της Β-Ε και εμποδίζει τη χώρα να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Το PIC SB εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι μετά τις Γενικές Εκλογές του 2018 συνεχίστηκε η ανεύθυνη και διχαστική ρητορική και οι πολιτικές ενέργειες, μεταξύ άλλων μέσω προκλήσεων στην εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε και των κρατικών θεσμών, όπως οι αναφορές για απόσχιση και η ανακοίνωση για την αμφισβήτηση του ονόματος της Republika Srpska (RS). Τέτοιες πρωτοβουλίες και δηλώσεις έχουν οδηγήσει σε σοβαρή πτώση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων και δεν έχουν καμία υποστήριξη. Επιπλέον, δημιουργούν μια αίσθηση αστάθειας η οποία αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές και επιταχύνει την έξοδο πολιτών σε αναζήτηση ασφάλειας και κράτους δικαίου», κατέληξε η PIC SB.

Παράλληλα, το Συμβούλιο έστειλε μήνυμα στους πολιτικούς και θεσμικούς ηγέτες της Β-Ε:

«Να βελτιωθεί ο διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων και να προωθηθεί ένα περιβάλλον χωρίς διαχωριστικές, εθνικιστικές ρητορείες. Ενθάρρυνση ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τη σταθερότητα και την πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης συγκεκριμένων μέτρων στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο προς μια γνήσια εθνική συμφιλίωση. Υποστήριξη των προσπαθειών των τοπικών αρχών και των κοινοτήτων στο θέμα αυτό.

Ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των κοινοβουλευτικών και εκτελεστικών αρχών σε όλα τα επίπεδα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Παύση της παρεμπόδισης της εφαρμογής των αποτελεσμάτων των εκλογών για στενά κομματικά συμφέροντα, κρατώντας έτσι το μέλλον της χώρας και των πολιτών της σε ομηρία. Δημιουργία κοινοβουλευτικών επιτροπών το συντομότερο δυνατόν, ώστε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Β-Ε να μπορέσει να αρχίσει να ασκεί τη νομοθετική της λειτουργία.

Σαφώς και ενεργά, να επιδείξουν τη δηλωμένη δέσμευσή τους για την πορεία ένταξης της χώρας στην ΕΕ, λαμβάνοντας άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την εκπλήρωση βασικών προτεραιοτήτων και μεταρρυθμίσεων, όπως προσδιορίζονται στη γνωμοδότηση της Κομισιόν στους τομείς του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, καθώς και τη δημοκρατία και τη λειτουργικότητα. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία στα οποία τα κράτη μέλη της ΕΕ θα λάβουν απόφαση σχετικά με τα επόμενα βήματα της Β-Ε για ένταξη, σύμφωνα με τις προσδοκίες των πολιτών της.

Να αποφευχθεί οποιαδήποτε άλλη διαχωριστική και εθνικιστική ρητορική και να διασφαλιστεί ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών προστατεύονται εξίσου σε όλη τη χώρα.

Να μην υπονομεύονται οι κρατικοί θεσμοί. Να υποστηριχθούν αυτά τα ιδρύματα και να γίνουν ενέργειες για την ενίσχυση της λειτουργικότητάς τους, της εσωτερικής συνοχής και των πόρων. Οι ένοπλες δυνάμεις της Β-Ε είναι η μοναδική αμυντική δύναμη της χώρας και, ως εκ τούτου, απολαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της PIC SB.

Σημαντική εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των εκλογικών διαδικασιών με την εφαρμογή των θεμελιωδών αλλαγών της εκλογικής νομοθεσίας που συνιστώνται από το ODIHR και την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) και την εξέταση άλλων αλλαγών, όπως είναι απαραίτητο. Υιοθετήστε τις αλλαγές αυτές το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μπορούν να εφαρμοστούν εγκαίρως για τις τοπικές εκλογές για το 2020.

Αφιερώστε ως προτεραιότητα το μακροχρόνιο εκλογικό αδιέξοδο στο Μοστάρ ώστε να βρεθεί λύση και να επιτραπεί στους πολίτες του να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του 2020, χωρίς να κρατηθεί όμηρος σε άλλα ζητήματα και ταυτόχρονα να διατηρήθεί το Μοστάρ ως ενοποιημένη πόλη.

Εφαρμόστε την απόφαση Sejdic / Finci και τις συναφείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποφύγετε να λάβετε νομοθετικά ή πολιτικά μέτρα που θα καθιστούσαν την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων πιο δύσκολη.

Έχοντας κατά νου ότι η διαχείριση της μετανάστευσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στείλτε μήνυμα από κοινού, για τη σημαντικής βελτίωσης της συνεργασίας και της επικοινωνίας και των εθνικών προβλημάτων μετανάστευσης. Το PIC SB καλεί το Υπουργείο Ασφάλειας της Β-Ε να επιταχύνει τις προσπάθειες συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου σε όλη τη Β-Ε, οι οποίες αναμένεται να συνεργαστούν, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας που παρουσιάζει αυτό το θέμα.

Υποστήριξη του κράτους δικαίου σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ιδίως με την ενίσχυση των φορέων που είναι αρμόδιοι για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αποφύγετε να υπονομεύετε τους δικαστικούς θεσμούς σε όλα τα επίπεδα και να εφαρμόζετε τις αποφάσεις τους.

Να γίνει αναθεώρηση του νόμου για το ανώτατο δικαστικό και εισαγγελικό συμβούλιο (HJPC) για τη ρύθμιση της λειτουργίας του συμβουλίου με τρόπο που να εγγυάται τον επαγγελματισμό και την υπευθυνότητα των μελών του. Οι διαρθρωτικές αλλαγές σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ είναι απαραίτητες για τη ρύθμιση των διαδικασιών διορισμού, αξιολόγησης και πειθαρχίας κατά τρόπο που να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη του κοινού στο ίδρυμα. Το PIC SB καλεί επίσης το συμβούλιο να ολοκληρώσει επειγόντως τη διαδικασία των διορισμών που εκκρεμούν.

Ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας και επιτάχυνση των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Τα επίπεδα φτώχειας, ανεργίας και μετανάστευσης δεν συμβάλλουν στη συνολική σταθερότητα και απαιτούν άμεση στοχοθετημένη δράση, συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων δημόσιων επενδύσεων.

Εξασφάλιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξη των επαγγελματικών και υπεύθυνων ΜΜΕ. Οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα πρέπει να επιτρέπουν την ίση πρόσβαση σε όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς και ανοιχτές συζητήσεις μεταξύ διαφορετικών απόψεων και θα πρέπει να τους διατίθεται μια σταθερή και ανεξάρτητη πηγή χρηματοδότησης».

Ως συνήθως, η Ρωσία δεν υποστήριξε αυτό το ανακοινωθέν και ψήφισε κατά της έγκρισής του.