Θετική εξέλιξη λέει ο Κύπριος Πρόεδρος για αποφάσεις συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

Θετική εξέλιξη λέει ο Κύπριος Πρόεδρος για αποφάσεις συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

Τι απαντά και για τη συνάντηση με τον λεγόμενο «ΥΠΕΞ» της τ/Κ πλευράς

του Μιχάλη Μιχαήλ

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακης Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ανάλογα αποτελέσματα θα υπάρξουν και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αποτελούν νίκη για την Κυπριακή Δημοκρατία οι αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ότι είναι μια θετική εξέλιξη και θέλω να ελπίζω ότι ανάλογα αποτελέσματα θα έχουμε και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι μετά τις αποφάσεις και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και με όσα είχαμε επιτύχει στη Σύνοδο των επτά μεσογειακών χωρών, θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη όσον αφορά αποφάσεις, όχι όσον αφορά τις συμπεριφορές της Τουρκίας, η οποία, όπως καλά γνωρίζετε, δεν ελέγχεται».

Το δείπνο με Οζερσάι

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα με τον «ΥΠΕΞ» της τ/Κ πλευράς Kudret Ozersay. Το γνωστοποίησε ο Baris Burcu, εκπρόσωπος του Mustafa Akinci εφόσον όπως είπε ο πρώτος, ο τ/Κ ηγέτης δεν ενημερώθηκε για τη συνάντηση Αναστασιάδη-Ozersay.

Κληθείς ο Κύπριος Πρόεδρος να σχολιάσει πληροφορίες από τα κατεχόμενα περί της συνάντησης του με τον κ. Ozersay, είπε ότι «στις 4 Ιουνίου ύστερα από πρόσκληση του κ. Γιαννάκη Μούσα παρευρέθηκα σε δείπνο με τη σύζυγο μου και ο κ. Ozersay με τη δική του. Ήταν ένα κοινωνικής φύσεως δείπνο και συνεπώς αυτό είναι όλο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν γνωρίζω τι διαμείβεται ή τι τεκταίνεται στα κατεχόμενα, αλλά εν πάση περιπτώσει ούτε πρόθεση περί συνομιλιών υπήρξε ή οποιαδήποτε συζήτηση, εκτός από τη γενική θεώρηση στου Κυπριακού ούτε βεβαίως και περιφρόνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Akinci. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παίρνω άδεια με ποιους θα συντρώγω ή όχι, όταν ιδιαίτερα πρόκειται περί καθαρά κοινωνικού γεγονότος»./ibna