Την 1η Ιουλίου το market test για τον ΤΑΡ

Την 1η Ιουλίου το market test για τον ΤΑΡ

Την 1η Ιουλίου η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ θα είναι σε θέση να θέσει σε πλήρη λειτουργία τον αγωγό με αποτέλεσμα να είναι δυνατό πλέον το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν να φθάσει στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοπραξίας που ελέγχει τον “προάγγελο”, ως προς τον αγωγό ΤΑΡ, αγωγό Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline – TANAP, Saltuk Duzyol, οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από τις 15 Απριλίου, την 1η Ιουλίου ωστόσο θα είναι πλέον όλα έτοιμα προκειμένου αυτή η προσπάθεια να αποδώσει τους πρώτους της καρπούς.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω κοινοπραξία βασικός μέτοχος είναι η βρετανική ΒΡ.

“Θα είμαστε έτοιμοι έως την 1η Ιουλίου για να ξεκινήσουμε τις πρώτες παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να ξεκινήσει η εμπορική αξιοποίηση του αγωγού ΤΑΡ” δήλωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι όλες οι υποδομές που συνθέτουν και συνιστούν το έργο, (σταθμοί συμπίεσης, κτλ.) θα είναι σε θέση να τεθούν σε πλήρη λειτουργία.

Ο ίδιος παράλληλα έκανε γνωστό ότι το κόστος κατασκευής του αγωγού TANAP εντέλει ήταν χαμηλότερο σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό, ήτοι 7 δισ. δολάρια έναντι 11,7 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι πρώτες παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2018 και πως ο εν λόγω αγωγός έχει την δυνατότητα να μεταφέρει έως και 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο./ibna