Σερβία: Διέρρευσαν τα θέματα των εξετάσεων, μαθητές και αντιπολίτευση ζητούν παραιτήσεις

Σερβία: Διέρρευσαν τα θέματα των εξετάσεων, μαθητές και αντιπολίτευση ζητούν παραιτήσεις

Στην αναβολή των εξετάσεων αποφοίτησης στα μαθηματικά για τα δημοτικά σχολεία της Σερβίας προχώρησαν οι αρχές, καθώς τα θέματα διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντί για σήμερα, η εξέταση θα γίνει την Πέμπτη. Ο υπουργός Παιδείας Mladen Sarcevic δήλωσε ότι υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» να διέρρευσε και η λεγόμενη συνδυασμένη δοκιμασία, η οποία αποτελείται από ερωτήσεις και από άλλα θέματα. «Η πιθανότητα είναι μεγάλη. Η αστυνομία ερευνά αν κάποιος την έχει “ανοίξει” (συνδυασμένη δοκιμασία)», ανέφερε ο Sarcevic στην ιστοσελίδα insajder.net.

Την ίδια ώρα οι μαθητές στο Βελιγράδι διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας την ακύρωση όλων των εξετάσεων και την παραίτηση του Sarcevic. Η αντιπολίτευση καλεί επίσης τον υπουργό να παραιτηθεί.

Ο Sarcevic ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί μια «εφεδρική έκδοση» της συνδυασμένη δοκιμασίας. Όταν ρωτήθηκε αν πρέπει να ακυρωθούν όλες οι εξετάσεις, όπως συνέβη το 2013, είπε πως «δεν υπάρχει λόγος να το πράξουμε».

Υπενθυμίζεται πως το 2013, ένας υπάλληλος στην κρατική εταιρεία εκτύπωσης είχε κλέψει τα τεστ στη σερβική γλώσσα και τα μαθηματικά. Στη συνέχεια, οι δοκιμές διέρρευσαν στο κοινό. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να ακυρώσει την εξέταση και τα παιδιά που εγγράφηκαν στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βάσει των εξετάσεών τους στα δημοτικά σχολεία.

Στη διαδήλωση μπροστά στο υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές ζήτησαν την λύση του 2013, καθώς και την παραίτηση του Sarcevic. Η αντιπολίτευση ζητά την αναβολή των εξετάσεων εισόδου για τα γυμνάσια και την απομάκρυνση του υπουργού.

«Η εξέταση των μαθηματικών είναι πολύ αγχωτική τόσο για τα παιδιά όσο και για τους δασκάλους. Το Υπουργείο έπρεπε να οργανώσει τα πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ολόκληρες γενιές χάνουν την εμπιστοσύνη τους τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα όσο και στην αξιολόγηση της μελέτης και της εργασίας, λόγω τέτοιων περιστατικών. Ως πολιτικός και ακόμη περισσότερο ως γονέας, περιμένω από τον υπουργό να αναλάβει την ευθύνη», δήλωσε ο Bosko Obradovic, αρχηγός της ομάδας Dveri.

Παρόμοιες ανακοινώσεις κυκλοφόρησαν από το Δημοκρατικό Κόμμα και το Λαϊκό Κόμμα, με το τελευταίο να σημειώνει ότι «δεν είναι αποδεκτό τα παιδιά … να πληρώσουν το τίμημα ενός κατεστραμμένου και ανίκανου συστήματος»./ibna