Βουλγαρία: Απόφαση έκδοσης Κούρδου στην Τουρκία

Βουλγαρία: Απόφαση έκδοσης Κούρδου στην Τουρκία

Το Εφετείο αποφάσισε στις 18 Ιουνίου να επικυρώσει την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου της Σόφιας -που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο- να εκδώσει στην Τουρκία τον Ilhan Karabag, καταδικασμένο από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).

Η Τουρκία, μαζί με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε., θεωρεί το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση.

Ο Karabag ζούσε στη Βουλγαρία για τρία χρόνια και βρισκόταν σε κέντρο προσφύγων, όταν τον έθεσαν υπό κράτηση οι βουλγαρικές αρχές τον Μάρτιο του 2019. Η σύλληψη έγινε βάσει αιτήματος έκδοσης από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στο δικαστήριο από την Τουρκία ανέφεραν ότι ο Karabag εντάχθηκε στο PKK ενώ ήταν στο Ιράκ. Έφυγε από τη χώρα το 2012 αλλά επέστρεψε για να πολεμήσει το Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) το 2015, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Οι υποστηρικτές του Karabag ισχυρίστηκαν ότι δεν υπάρχει λογική σε αυτή την κατηγορία, διότι η PYD σχετίζεται με το PKK, ενώ σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, πολεμούσε το λεγόμενο «ισλαμικό κράτος».

Την ίδια ώρα Βούλγαροι ερευνητές δήλωσαν πως ο Karabag εισήλθε στη χώρα με πλαστή ταυτότητα και αργότερα προσπάθησε να φύγει παράνομα, χωρίς να υποβάλει αίτηση στις βουλγαρικές αρχές για προστασία.

Σημειώνεται πως ο Karabag καταδικάστηκε από ένα τουρκικό δικαστήριο σε έξι χρόνια και τρεις μήνες στη φυλακή ως μέλος του PKK.

Ο σύμβουλός του είπε στο Εφετείο της Σόφιας ότι ο κατηγορούμενος ήθελε να παραμείνει στη Βουλγαρία για να αποφύγει την πολιτική καταπίεση. Αναφερόμενος σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2017, ο σύμβουλος ισχυρίστηκε ότι τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες και η κακομεταχείριση των κρατουμένων έχουν αποδειχθεί σε τουρκικές φυλακές, ωστόσο, το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε αυτό το επιχείρημα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Karabag είπε στο δικαστήριο: «Δεν είμαστε τρομοκράτες, αλλά Κούρδοι. Μην με στείλετε πίσω αν έχετε συνείδηση».

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Karabag αποτελούσε παράγοντα κινδύνου στη Βουλγαρία και την Ε.Ε. και έπρεπε να ζητήσει άσυλο αμέσως μόλις εισήλθε στη χώρα. Η καταδίκη του από το τουρκικό δικαστήριο συνδέθηκε με σοβαρό ποινικό αδίκημα, όχι πολιτικό, ανέφερε το δικαστήριο.

Η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αίτηση έκδοσης είναι οριστική και δεν υπόκειται σε έφεση. Ωστόσο, εξακολουθεί να εκκρεμεί αίτηση του Karabag στο διοικητικό δικαστήριο της Σόφιας για άσυλο στη Βουλγαρία. Το αίτημα αυτό αναμένεται να εξεταστεί σύντομα, αναφέρουν οι αναφορές.

Η τουρκική πρεσβεία έχει στείλει έναν εκπρόσωπο σε όλες σχεδόν τις ακροάσεις, ανέφερε η έκθεση. Τούρκος απεσταλμένος ήταν παρών κατά τη συνεδρίαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου της 18ης Ιουνίου, την ώρα που η πλευρά του Karabag ισχυρίζεται ότι η παρουσία ενός Τούρκου διπλωμάτη είχε σκοπό να ασκήσει πίεση στο δικαστήριο./ibna