Επικοινωνία Τσίπρα με Τούσκ για την Τουρκική προκλητικότητα ενόψει Συμβουλίου

Επικοινωνία Τσίπρα με Τούσκ για την Τουρκική προκλητικότητα ενόψει Συμβουλίου

Επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τούσκ είχε το πρωί της Τρίτης ο Αλ. Τσίπρας ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 20-21 Ιουνίου, στον απόηχο της έντασης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μετά τις ανακοινώσεις της Τουρκίας για διενέργεια γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από το Συμβούλιο να καταδικάσει απερίφραστα “τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ”. Σημείωσε ακόμα ότι πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, “εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.

Σε πλήρη συντονισμό με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη,όπως επιβεβαιώθηκε στην επικοινωνία που είχαν μετά το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε την Κυριακή στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας στοχεύει στην διατύπωση ισχυρού αποτρεπτικού μηνύματος των Βρυξελλών προς την Άγκυρα.

Παράλληλα, αναμένοντας τις αποφάσεις του  Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που θα εισηγηθεί την κατεύθυνση και τις διατυπώσεις στο Συμβούλιο Αρχηγών, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει εάν χρειαστεί με την ηγεσία της Κομισιόν, την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο και άλλους ηγέτες ακόμα και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Εξάλλου στην Αθήνα υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της Ε.Ε. και με τον ρόλο της Ελλάδας αναβαθμισμένο στην ευρύτερη περιοχή, οι συμμαχίες με τους Ευρωπαίους αλλά και η στήριξη από την Ουάσιγκτον-μόλις σήμερα παρελήφθησαν από τον υπουργό άμυνας, Ευ. Αποστολάκη, 10 μαχητικά ελικόπτερα, παρουσία του Αμερικάνου πρέσβη- διευρύνουν τις δυνατότητες άσκησης πίεσης στην Άγκυρα. Κεντρικός στόχος ωστόσο παραμένει η ύπαρξη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, με τις συζητήσεις κλιμακίων να είναι σε εξέλιξη παρά την ένταση.

Στο μεταξύ με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα να επηρεάζονται εκ των πραγμάτων από τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μένει να φανεί εάν οι τόνοι της αντιπαράθεσης θα πέσουν ή θα παραμείνουν στο “κόκκινο”. Άλλωστε ακόμα και ο χειρισμός της κυβέρνησης και η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ έγινε αντικείμενο κριτικής από την Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, τέλη της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης, ο Γ. Κατρούγκαλος θα ενημερώσει επίσημα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ ο υπουργός εθνικής άμυνας Ευ. Αποστολάκης αποφάσισε από κοινού με τον Αλ. Τσίπρα να μην συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ “για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον”, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση./ibna