Τα Σκόπια περιμένουν τα καλά νέα από το Λουξεμβούργο

Τα Σκόπια περιμένουν τα καλά νέα από το Λουξεμβούργο

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα εάν θα δοθεί το πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία για την έναρξη συνομιλιών ένταξης, όπως συνέστησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 29 Μαΐου στην έκθεση προόδου της. Οι εμπειρογνώμονες των πολιτικών υποθέσεων αναμένουν η χώρα να λάβει καλά νέα.

Η Simonida Kacarska του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική που εδρεύει στα Σκόπια αναφέρει ότι αναμένει θετική απόφαση τον Οκτώβριο.

«Αναμένουμε καλά νέα και καθυστερήσεις μέχρι 2 ή 3 μήνες δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν. Ωστόσο, ακόμη και αν ξεπεράσουμε αυτό το πρώτο εμπόδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα έχουμε καταφέρει», λέει η Kacarska.

Ο Vladimir Medjak του Ευρωπαϊκού Κινήματος από τη Σερβία αναφέρει ότι η χώρα πρέπει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να επιταχύνουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης.

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι η βελτίωση της ικανότητας της διοίκησης για τι; διαπραγματεύσεις, η πρόσληψη αρμόδιων ατόμων και η επικέντρωση στα σημαντικότερα κεφάλαια, κεφάλαια 23 και 24, που αφορούν το κράτος δικαίου, διότι αυτό θα καθορίσει το πόσο γρήγορα οι Βρυξέλλες θα παίρνουν τις αποφάσεις», λέει ο Medjak.

Αυτά τα σχόλια έγιναν στα Σκόπια κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που διοργάνωσε η κοινωνία των πολιτών. Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες του κράτους είναι επίσης αισιόδοξοι για μια θετική απόφαση από το Λουξεμβούργο./ibna