Τα εθνικά θέματα στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Τα εθνικά θέματα στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Με μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και έντονης δραματοποίησης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας βάζει στην ατζέντα των εκλογών τα εθνικά θέματα και την κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Τσίπρας διέκοψε την περιοδεία του στα Δωδεκάνησα για να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα για να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου για να εξετάσει τα δεδομένα που προέκυψαν μετά τις πληροφορίες ότι ο “Πορθητής”, είχε ξεκινήσει την διαδικασία της γεώτρησης στην Κυπριακή ΑΟΖ. Οι πληροφορίες έφθασαν στον πρωθυπουργό και στην ακολουθία του το Σάββατο και ενώ το πρωί είχε επισκεφθεί την Ρόδο και κατευθυνόταν προς την Χάλκη. Στην σύντομη ομιλία που έκανε στους κατοίκους της Χάλκης, ο πρωθυπουργός συνέδεσε τα οικονομικά με τα εθνικά ανακοινώνοντας κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα νησιά κάτω των 1000 κατοίκων προκειμένου να ενισχυθούν εκείνοι που “φυλάνε Θερμοπύλες στο Ανατολικό Αιγαίο”. Παράλληλα απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι “η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά δεν θα ανεχθεί απειλές”. Η απόφαση της διακοπής της περιοδείας ελήφθη ενώ είχε φθάσει στον επόμενο σταθμό στην Τήλο και ενώ την Κυριακή ήταν προγραμματισμένες οι επισκέψεις στη Νίσυρο και την Κω, δύο νησιά τα οποία δεν έχει επισκεφθεί στο παρελθόν ο πρωθυπουργός και ενώ ο τοπικός μηχανισμός τον περίμενες για να ενισχύσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η διακοπή της περιοδείας ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή την Κυριακή το μεσημέρι και ενώ ο πρωθυπουργός αναχωρούσε για την Αθήνα.

Στην δήλωσή του στην Χάλκη ο κ. Τσίπρας είχε προϊδεάσει απευθύνοντας την προειδοποίηση στην Τουρκία η οποία “συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ και σκέπτεται να κινηθεί και προς τα επάνω”. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν εμμέσως στις πληροφορίες ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρήπανο θα κινηθεί προς την περιοχή του Καστελόριζου και θα μεταφέρει την αντιπαράθεση καθαρά πια στην σχέση της Τουρκίας με την Ελλάδα. Φυσικά στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε το ενδεχόμενο και ποιες είναι οι δέουσες κινήσεις της Ελλάδας τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να μην βρεθεί η χώρα προ τετελεσμένων.

Η κίνηση της Τουρκίας αποτέλεσε βούτυρο στο προεκλογικό ψωμί του Αλέξη Τσίπρα. Είναι δεδομένο ότι σε περιόδους εθνικής απειλής ένα ακροατήριο συσπειρώνεται εκ των πραγμάτων γύρω από την κυβέρνηση του τόπου. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με μία δήλωση στην οποία τονίζει ότι “η δραματοποίηση της κατάστασης, με την σύγκληση του ΚΥΣΕΑ στην διάρκεια του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος είχε πολιτική και προεκλογική στόχευση”.

Ο πρωθυπουργός είχε αρχίσει από τη Μάλτα να εντάσσει στην προεκλογική ρητορική του, την κλιμάκωση των απειλών της Τουρκίας. Ήδη στην Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ζήτησε, σε συνεννόηση με το Νίκο Αναστασιάδη, να υπάρξουν κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ, κάτι που πρόβαλε στις δηλώσεις του αμέσως μετά. Εκ των πραγμάτων το θέμα θα αναδειχθεί περαιτέρω με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας.

Η αλλαγή στην προεκλογική ατμόσφαιρα που προκαλεί η αίσθηση εθνικής απειλής, η συσπείρωση γύρω από την εθνική κυβέρνηση, και έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό στην κάλπη είναι σημαντική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις -που πλέον μετά το φιάσκο των ευρωεκλογών λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ-, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του καταστρώνουν την στρατηγική τους για την επόμενη  ημέρα. Στόχος δεν είναι η ολική ανατροπή αλλά μία μείωση της διαφοράς που θα αποτρέψει την αυτοδυναμία της ΝΔ, με παράλληλη ενίσχυση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο παιχνίδι του σχηματισμού κυβέρνησης όσο και να αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας τον δεύτερο πόλο του δικομματισμού. Από εκεί και μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο φορέας της νέας κεντροαριστεράς που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Αν θα είναι ένας μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ ή ένας νέος φορέας./ibna

Photo: PMPO/Andrea Bonetti