Κυρώσεις στην Τουρκία θέλουν Ελλάδα-Κύπρος, μικρό το καλάθι για την ώρα

Κυρώσεις στην Τουρκία θέλουν Ελλάδα-Κύπρος, μικρό το καλάθι για την ώρα

Συγκεκριμένα τα μέτρα που επιζητεί η Λευκωσία, αν δεν πάψει την παράνομη δραστηριότητά της η Τουρκία

Του Μιχάλη Μιχαήλ

«Υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και η στήριξη που προέκυψε τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από άλλες χώρες, προέκυψε από τις συντονισμένες ενέργειες Αθήνας και Λευκωσίας», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 Ελλάδας. Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε, παράλληλα, ότι αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις παράνομες ενέργειες θα υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες και αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. «Θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις. Δεν φαίνεται εύκολο, αλλά θα δοθεί μία μάχη και μία προσπάθεια μήπως καταφέρουν να πείσουν όλη την Ευρώπη να γίνουν αυτά», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αναφορικά με το αν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις της Τουρκίας στην ελληνική ΑΟΖ, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν σχέδια για το πώς θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο γεγονός, αλλά η ευχή όλων είναι να μην χρειαστεί.

«Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εδώ που είναι τώρα. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις για το πώς θα αντιδράσουμε, υπάρχει ετοιμότητα. Η ευχή είναι να μην φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Και η δική μου θέση, αυτή ήταν στις ΗΠΑ, να γίνει ό,τι χρειάζεται, για να μην φτάσουμε εκεί. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα». Ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο. «Οι πιθανότητες να προκύψει ένα θερμό επεισόδιο υπάρχουν πάντα. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι τόσο πιθανό, γιατί αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι άλλο», ανέφερε.

Με το βέτο στο τραπέζι

Η Αθήνα και η Λευκωσία κινούνται στον άξονα των κυρώσεων μη διστάζοντας να φέρουν, ειδικά στο παρασκήνιο, τον παράγοντα βέτο στις αποφάσεις της ΕΕ στο τραπέζι. Από τη Λευκωσία, πηγές που μας μίλησαν άφησαν να εννοηθεί πως δεν μπορεί παρά να προχωρήσει η ΕΕ σε ικανοποίηση των όσων θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία, φέρνουν όμως ως παράδειγμα το τι είχε λάβει χώρα με την υπόθεση της Ρωσίας και την Κριμαία, όπου εκεί η χρονική απόσταση από τα γεγονότα ως τις κυρώσεις είχε φτάσει τους οχτώ μήνες.

Ωστόσο όλα τα βήματα γίνονται ήδη, με την έννοια ότι Κατρούγκαλος και Χριστοδουλίδης, οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών, έχουν ήδη προχωρήσει στο Λουξεμβούργο σε ενημέρωση των ομολόγων τους της ΕΕ, διαβλέποντας και προθέσεις για τη σύγκλιση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αυτά που ζητάει την ίδια ώρα η Λευκωσία, κινούνται σε συγκεκριμένο εύρος αν η Τουρκία δεν σταματήσει την παράνομη δραστηριότητά της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Δηλαδή από το να τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ως την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων./ibna