Υψηλού επιπέδου αστυνομική συνεργασία μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας παρά τις διαφορές

Υψηλού επιπέδου αστυνομική συνεργασία μεταξύ Μαυροβουνίου και Σερβίας παρά τις διαφορές

Ο Υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Mevludin Nuhodžić και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Nebojša Stefanović, επισήμαναν από το Βελιγράδι το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ της αστυνομίας του Μαυροβουνίου και της Σερβίας στην την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, προσθέτοντας ότι οι εγκληματίες δεν θα είναι ασφαλείς ούτε στο Μαυροβούνιο ούτε στη Σερβία.

Ο Nuhodžić επαίνεσε τη συνεργασία της αστυνομίας του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και κοινών επιχειρησιακών ομάδων, που είχε ως αποτέλεσμα την εξεύρεση διεθνώς καταζητούμενων προσώπων, τη διασταύρωση των διαύλων λαθρεμπορίου ναρκωτικών και την επίλυση σοβαρών εγκλημάτων.

«Είμαστε μάρτυρες εγκληματικών ομάδων που λειτουργούν χωρίς να γνωρίζουν όρια, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καλύτερη απάντησή μας είναι μια ανοικτή, αποτελεσματική και ειλικρινής συνεργασία που δηλώνει σαφώς ότι οι εγκληματίες δεν είναι και δεν θα είναι ασφαλείς ούτε στη Σερβία ούτε στο Μαυροβούνιο και ότι οι χώρες μας θα αντιταχθούν σθεναρά και θα παλέψουν εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος», ανέφερε ο Μαυροβούνιος υπουργός.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι υπογράφηκε συμφωνία πέρυσι για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και της διέλευσης των συνόρων στους συνοριακούς δήμους του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, προκειμένου να επιλυθούν οι καθημερινές ανάγκες τους.

«Χαίρομαι που η σύσταση επιτροπής που ασχολείται με αυτό το ζήτημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο και ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας σύντομα θα γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο Nuhodžić.

Πρόσθεσε δε ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν να εξετάσουν τη δυνατότητα κατασκευής κοινής διέλευσης των συνόρων στο Boljari, ενός αυτοκινητοδρόμου που θα αποτελέσει ένα σημαντικός δρόμο μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Nuhodžić αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία μέσω κοινών περιπολιών κατά τη θερινή τουριστική περίοδο και επεσήμανε ότι αυτό το είδος συνεργασίας συμβάλλει στην αύξηση της ασφάλειας των τουριστών από τη Σερβία που έρχονται και διαμένουν στο Μαυροβούνιο.

Όπως αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Nebojša Stefanović δήλωσε ότι η συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος είναι αποτελεσματική και ότι τα μέλη της αστυνομίας ανταλλάσσουν γρήγορα πληροφορίες σημαντικές για ανίχνευση ποινικών αδικημάτων.

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία που θα συνεχιστεί στο μέλλον επειδή θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους εγκληματίες ότι η αστυνομία θα βγει νικήτρια στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος», τόνισε ο Stefanović.

Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ της συνοριακής αστυνομίας των δύο χωρών, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη διεύρυνση της ικανότητας διέλευσης των συνόρων προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμετακόμιση των πολιτών, όχι μόνο κατά τη θερινή περίοδο αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Στόχος μας είναι επίσης να σταματήσουμε το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, αγαθών, καθώς και τη μεταφορά προσώπων που ανήκουν σε εγκληματικές οργανώσεις», δήλωσε ο Stefanović, ο οποίος ευχαρίστησε τον Υπουργό Nuhodžić και τα μέλη της αστυνομίας του Μαυροβουνίου για την εξαιρετική συνεργασία./ibna