Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Σερβίας αντιτίθενται μιας “εξυπηρετικής” λύσης για το Κοσσυφοπέδιο

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης της Σερβίας αντιτίθενται μιας “εξυπηρετικής” λύσης για το Κοσσυφοπέδιο

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic πρέπει να εμποδιστεί να δεχθεί μια συμφωνία οριοθέτησης που θα σημαίνει “την αναγνώριση ενός αυτοανακηρυγμένου Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους”, δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (NS) Vuk Jeremic (φωτογραφία).

Ο Jeremic, πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε στην εφημερίδα Blic ότι «το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί να επιτύχει την αναγνώριση χωρίς την υπογραφή της Σερβίας». Το σημερινό καθεστώς στο Βελιγράδι ωστόσο, συνέχισε, ήταν έτοιμο να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία προκειμένου να συνεχίσει να κυβερνάει «με πρωτοφανή διαφθορά, βία και συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα».

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι θα τον ανατρέπαμε (Vucic) ευκολότερα και ότι οι ξένοι θα τον ξεφορτωθούν αν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα, στην περίπτωση αυτή οι ξένοι θα του επέτρεπαν να κάνει ό, τι θέλει στη Σερβία για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια», ισχυρίστηκε ο Jeremic, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιους θεωρεί ως “αλλοδαπούς”, αλλά μάλλον μιλούσε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον Jeremic, ο Vucic θα μπορούσε να χάσει την εξουσία μόνο όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο «επειδή αυτό είναι το μόνο θέμα το οποίο ενδιαφέρει αρκετά τη διεθνή κοινότητα».

Ο Jeremic, ο οποίος επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή, δήλωσε ότι το κόμμα του ήταν αντίθετο σε κάθε είδους σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης ψυχροπολεμικού κλίματος. Κατά την άποψή του, πριν επιτευχθεί οποιαδήποτε λύση, «αυτό που χρειάζεται είναι η επίτευξη συμφωνίας για την εξομάλυνση της ζωής (στο Κοσσυφοπέδιο)».

Ο Boris Tadic, πρώην πρόεδρος της Σερβίας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι «δεν θα υποστήριζε ποτέ τη λύση εκείνων που ήρθαν στην εξουσία υποσχόμενοι ότι θα είναι εξυπηρετικοί σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο». Ο Tadic υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε περισσότερο “για την προστασία των δικών τους παρά των εθνικών συμφερόντων”./ibna