Ο Palmer λέει ότι η Ρωσία εμποδίζει πολλές διαδικασίες στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο Palmer λέει ότι η Ρωσία εμποδίζει πολλές διαδικασίες στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ρωσία εμποδίζει πολλές διαδικασίες στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη, Matthew Palmer, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία έχουν διαφορετικούς στόχους στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

«Η ουσία της αμερικανικής πολιτικής στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η υποστήριξη της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης. Αυτό σημαίνει ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ όλων των Βαλκανικών χωρών που θέλουν να γίνουν μέλη. Η Ρωσία έχει δευτερεύοντα κίνητρα στα Βαλκάνια. Θέλουν να διαχωρίσουν την περιοχή και να προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση. Το 2016, οι Ρώσοι ενέκριναν το πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο. Έχουν εργαστεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχουν μπλοκάρει την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Ρωσία θα ήθελε οτιδήποτε άλλο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη», δήλωσε ο Palmer.

Ο Palmer σχολίασε επίσης τη διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Οι προσπάθειες για την επίλυση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να συνδεθούν με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα βελτιώσει την ασφάλεια στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και αυτό θα ανοίξει το δρόμο στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να γίνουν μέλη της ΕΕ», πρόσθεσε./ibna