Ο αρχηγός του PBDNJ σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία

Ο αρχηγός του PBDNJ σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία

«Δεν υπάρχουν κομματικές εκλογές. Ψηφοφορία αγοράς. Ένα μονοκομματικό κοινοβούλιο. Μια αντιπολίτευση που διώκεται. Ένας πρόεδρος που τίθεται υπό αμφισβήτηση. Οι σοφοί στην αρχαία Αθήνα και στη Ρώμη έλεγαν: “Ο Θεός κάνει αυτόν που θέλει να καταστρέψει τρελό”».

Ο αρχηγός του Κόμματος Ενότητας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (PBDNJ), Vangjel Dule σχολιάζει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία.

Επισημαίνει ορισμένα προβλήματα που οδηγούν σε αυτό που ο Dule θεωρεί μια επιστροφή στο μονιστικό σύστημα στη χώρα.

Ο κ. Dule ισχυρίζεται ότι ο ηγέτης κυβέρνησης έχει συσσωρεύσει όλες τις εξουσίες, αν και δεν διεξήγαγε εκλογές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Dule, ο Rama βρίσκεται στην εξουσία μέσω της αγοράς ψήφων.

Θεωρώντας την τωρινή κυβέρνηση ως μία κυβέρνηση αυλικών, ο Dule λέει ότι η χώρα έχει σήμερα ένα μονοκομματικό κοινοβούλιο.

Ο Dule ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι η χώρα κατευθύνεται προς μια διαδικασία ψηφοφορίας όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι υποψήφιοί του είναι οι μόνοι που συμμετέχουν.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση διώκεται. Ο εισαγγελέας των Τιράνων απαίτησε τη Δευτέρα τη σύλληψη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Lulzim Basha.

Κάτι άλλο που ανησυχεί τον Dule είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Edi Rama, σχεδιάζει να καταγγείλει τον πρόεδρο. Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέβαλε στο κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχει εξ ολοκλήρου, αίτημα για καθαίρεση του προέδρου Meta μετά την ακύρωση από τον δεύτερο των εκλογών της 30ης Ιουνίου, μια απόφαση την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να μην αναγνωρίσει.

Σχολιάζοντας αυτή την κίνηση, ο Dule λέει: Οι σοφοί άνδρες στην αρχαία Αθήνα και τη Ρώμη έλεγαν: ”Ο Θεός κάνει αυτόν που θέλει να καταστρέψει τρελό”»./ibna