Έτοιμο εμφανίζεται το Κοσσυφοπέδιο για σύναψη συμφωνίας με τη Σερβία στη διάσκεψη κορυφής του Παρισιού

Έτοιμο εμφανίζεται το Κοσσυφοπέδιο για σύναψη συμφωνίας με τη Σερβία στη διάσκεψη κορυφής του Παρισιού

Εκπρόσωποι του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας θα συναντηθούν στο Παρίσι την 1η Ιουλίου, μετά την πρόσκληση από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emannuel Macron, ενώ στο συνέδριο θα παρευρεθεί και η Γερμανίδα καγκελάριος, η Angela Merkel.

Η αντιπροσωπεία από το Κοσσυφοπέδιο θα περιλαμβάνει τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Ramush Haradinaj, τον πρόεδρο Hashim Thaci και τους ηγέτες της αντιπροσωπείας που συμμετέχουν στη διαδικασία των συνομιλιών με τη Σερβία.

Πληροφορίες του ΙΒΝΑ αναφέρουν ότι το Κοσσυφοπέδιο προετοιμάζει τώρα ένα σχέδιο συμφωνίας που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Σερβία σε αυτή τη σύνοδο κορυφής.

Η συμφωνία προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των δύο χωρών, διατηρώντας την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου, την οικονομική συνεργασία και την άρση των φραγμών, τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου, εγγυημένα δικαιώματα για τους Αλβανούς στο νότο της Σερβίας και την εμβάθυνση της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας σε όλους τους τομείς.

Ο Haradinaj δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο κάλεσε τη Σερβία να συμφιλιωθεί, προκειμένου η κυβέρνηση να επικεντρωθεί περισσότερο στα καθημερινά προβλήματα που αφορούν τους πολίτες στις αντίστοιχες χώρες τους.

«Η ειρήνη γίνεται από τους πιο δυνατούς. Ο λαός μας θέλει τη συμφιλίωση με τη Σερβία. Ο Πρόεδρος Vucic πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο με τα υπάρχοντα σύνορα. Πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στη βελτίωση της διακυβέρνησης, στην καταπολέμηση της διαφθοράς στις χώρες μας, ώστε να αφήσουμε ειρήνη στις μελλοντικές γενιές και όχι πολέμους για τα εδάφη και τα σύνορα. Καλούμε τη Σερβία σε συμφιλίωση», δήλωσε ο Haradinaj.

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν θα ταξιδέψει στο Παρίσι χωρίς σχέδιο συμφωνίας που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τη Σερβία και θα περιέχει σαφείς προθεσμίες.

Από την άλλη πλευρά, η σερβική πλευρά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας Ivica Dacic λέει ότι δεν είναι σίγουρος αν αυτή η σύνοδος θα διεξαχθεί αν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου δεν δώσουν σαφή μηνύματα ότι θα καταργηθούν οι δασμοί επί των σερβικών προϊόντων./ibna