Ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η κοινωνία παραμένει διχασμένη

Ένα χρόνο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών η κοινωνία παραμένει διχασμένη

“Δημοκρατία της Μακεδονίας” ή “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Οι πολίτες εξακολουθούν να είναι διαιρεμένοι στο θέμα αυτό κατά την πρώτη επέτειο από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η καλύτερη επιλογή είναι να προχωρήσει η χώρα και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή είναι και η άποψη της Violeta S από τα Σκόπια, η οποία υπογραμμίζει ότι “πρέπει να υπάρξει περισσότερη διεθνής υποστήριξη στη χώρα. Το όνομα άλλαξε, τα εθνικά συναισθήματα επηρεάστηκαν και μας υποσχέθηκαν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αλλά δεν βλέπουμε τίποτα συγκεκριμένο”.

Τα πολιτικά κόμματα συζητούν και αυτά την πρώτη επέτειο της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Αυτή είναι η πιο επιτυχημένη συμφωνία στην ιστορία της χώρας, η οποία άνοιξε το δρόμο στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Από μια χώρα που είχε εχθρούς παντού, η Βόρεια Μακεδονία μετατράπηκε σε μια χώρα που περιβάλλεται από φίλους και συμμάχους και ακόμη και η Ελλάδα ασκεί πιέσεις υπέρ της χώρας μας», δήλωσε το κυβερνών κόμμα SDSM σε δελτίο τύπου.

Από τη μεριά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, λέει ότι οι πολίτες εξαπατήθηκαν από την σημερινή κυβέρνηση.

«Ο Zaev εξακολουθεί να λέει ψέματα στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που τους είπε ψέματα όταν τους είπε ότι το Σύνταγμα της Μακεδονίας δεν θα επηρεαστεί στις συνομιλίες για το όνομα. Επίσης, είπε ψέματα για το γεγονός ότι θα παραιτηθεί αν το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος αποτύγχανε», δήλωσε το VMRO-DPMNE.

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της κοινής γνώμης είναι επίσης διαιρεμένοι όσον αφορά την αλλαγή του ονόματος. Κάποιοι λένε ότι ο συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας ήταν αναγκαία για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, ενώ άλλοι λένε ότι οι πολίτες θυσίασαν την ταυτότητά τους για χάρη της ενσωμάτωσής τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων, οι οποίες τελικά καρποφόρησαν με την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από τη Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία./ibna