Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία ο Zaev

Αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία ο Zaev

Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, δήλωσε ότι το κόμμα δεν υποστήριξε την πρόταση για πρόωρες εκλογές, προκειμένου να μην επιβραδυνθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο Zaev εξέδωσε αυτή τη δήλωση από την Οχρίδα, όπου συναντήθηκε η ηγεσία του κόμματος, λέγοντας ότι θα γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης που θα αφορά 8 υπουργούς.

«Είναι η θέση μας ότι πρέπει να ολοκληρώσουμε την θητεία μας, προκειμένου να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους, όπως η ένταξη στο ΝΑΤΟ ή η έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ. Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στα κράτη μέλη της ΕΕ ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή του εθνικισμού και του ριζοσπαστισμού», δήλωσε ο Zaev, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές θα λάβουν χώρα αυτήν την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης εξέδωσε επίσης ένα μήνυμα για την 29η επέτειο από τη δημιουργία του.

Το κόμμα με ηγέτη τον Hristijan Mickoski, δήλωσε ότι είναι σίγουροι για δύο πράγματα: ότι ο Zaev πέφτει από την εξουσία και ότι το VMRO-DPMNE ανεβαίνει. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι το VMRO-DPMNE είναι έτοιμο να διεξαγάγει εκλογές ανά πάσα στιγμή και ότι η νέα κυβέρνηση που θα διαμορφωθεί θα οδηγήσει τη χώρα προς τα εμπρός.

Αναφορά σε πρόωρες εκλογές έγινε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό Zaev, ο οποίος είπε ότι αυτό θα συμβεί εάν η ΕΕ δεν δώσει ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη. Παρ’ όλα αυτά, μετά από συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, την Angela Merkel, ο Πρωθυπουργός λέει ότι είναι πιο αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ως έχει, οι επόμενες γενικές εκλογές προγραμματίζονται να διεξαχθούν το Δεκέμβριο του 2020./ibna