Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Θαλάσσια εισβολή οι κινήσεις της Τουρκίας

Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Θαλάσσια εισβολή οι κινήσεις της Τουρκίας

Συνεχίζεται η εκστρατεία από ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου διεμήνυσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά και λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα απέναντι σε μια «θαλάσσια εισβολή», όπως χαρακτήρισε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ανοικτά της Πάφου.

Για το αν έχει αρχίσει ή όχι η γεώτρηση, επανέλαβε ότι υπάρχουν συνεχείς και αντικρουόμενες πληροφορίες.

«Τις τελευταίες μέρες, ώρες φαίνεται να υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικών που δείχνουν γεώτρηση. Δεν θα επιβεβαιώσουμε εμείς την γεώτρηση αλλά έχει σημασία ότι η επίσημη γεώτρηση που ανακοινώθηκε είναι περαιτέρω κλιμάκωση. Η στάση της Τουρκίας συνιστά επίθεση κατά της ΚΔ και παραβίαση διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Σε ερώτηση ποια μέτρα εξετάζεται να λάβει η Λευκωσία ο Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι από καιρό τώρα έχει προετοιμαστεί η κυπριακή κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι τα μέσα τα οποία διαθέτουμε είναι διπλωματικά και νομικά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες τόσο προς την Ε.Ε. κυρίως αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σε όλη την διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ έχουν απερίφραστα καταδικάσει την τουρκική στάση αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε βέβαια και στο μεσοδιάστημα τις ευρωπαϊκές εκλογές που είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον.

«Ήταν μια μεταβατική περίοδος όμως τις προηγούμενες ημέρες στην Σύνοδο των MED7 υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία, την καλούν να τερματίσει αυτή την δραστηριότητα όπως και παλαιές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε.

Την ίδια ώρα Ελλάδα και Κύπρος δια των ΥΠΕΞ Κατρούγκαλου και Χριστοδουλίδη, συνεχίζουν τις επαφές τους σε διπλωματικό επίπεδο. Στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο Λουξεμβούργο και οι δυο υπουργοί θα προχωρήσουν σε ενημέρωση προς τους ομολόγους τους για τις κινήσεις της Τουρκίας./ibna