Φήμες για ανασχηματισμό στην Τουρκική Κυβέρνηση

Φήμες για ανασχηματισμό στην Τουρκική Κυβέρνηση

Cumhuriyet «Ο Erdogan δέχεται εισηγήσεις να απομακρύνει τον γαμπρό του από το Υπουργείο Οικονομικών. Ο Albayrak θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών και ο Cavusoglu το Υπουργείο Πολιτισμού»

Στην Τουρκία κυκλοφορούν φήμες για το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες κομματικά στελέχη του  ΑΚP έχουν  κάνει εισηγήσεις στον Recep Tayip Erdogan και αναφέρουν πως ο σχεδιαζόμενος ανασχηματισμός θα πρέπει να επισπευστεί πριν τις εκλογές της 23ης Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet ο Erdogan δέχεται εισηγήσεις για αλλαγές στο Υπουργείο Οικονομικών, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Τα στελέχη του κόμματος κάνουν αυτές τις συστάσεις «για να αλλάξει το κλίμα» στους ψηφοφόρους και να δοθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση «πήρε το μήνυμα τον δημοτικών  εκλογών» της 31ης Μαρτίου όπου το AKP έχασε στους μεγάλους δήμους.  Ενόψει των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ζητούν τις αλλαγές αυτές έτσι ώστε να αλλάξει το κλίμα υπέρ του Binali Yildirim που στηρίζει το AKP.

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet αναφέρει και συγκεκριμένα ονόματα. Τονίζει πως υπάρχει συζήτηση για τον  υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak να απομακρυνθεί από τη θέση αυτή και να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει και την πιθανότητα της απομάκρυνσης του Υπουργού Εσωτερικών Suleyman Soylu για να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως ο νυν Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu)ενδέχεται να αναλάβει Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η αντικατάσταση του Albayrak σύμφωνα με την εφημερίδα θα έδινε ένα μήνυμα της αλλαγής στην οικονομική πολιτική και η απομάκρυνση του Soylu θα ικανοποιούσε κάποιους Κούρδους ψηφοφόρους.

Ο Recep Tayyip Erdogan την Πέμπτη είχε μια αιφνιδιαστική συνάντηση με τον κυβερνητικό του εταίρο ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜHP) Devlet Bahceli και φήμες αναφέρουν πως συζητήθηκαν και τα θέματα αυτά.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από την πλευρά τις τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Οίκος Μοοdy’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στην βαθμίδα «Β1» από «Ba3», διατηρώντας παράλληλα «αρνητική» προοπτική. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου, ο κίνδυνος κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του και ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από πλευράς του τουρκικού κράτους./ibna