Το Μαυροβούνιο εξακολουθεί να αγνοεί τις διεθνείς συστάσεις για τις προστατευόμενες περιοχές

Το Μαυροβούνιο εξακολουθεί να αγνοεί τις διεθνείς συστάσεις για τις προστατευόμενες περιοχές

Η διαδικασία εναρμόνισης της προστασίας του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, αλλά και απαίτηση που πρέπει να επιτευχθεί για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης, αναφέρθηκε στη διάσκεψη αρκετών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που πραγματοποιήθηκε στην Podgorica την Πέμπτη.

Οι ΜΚΟ Green Home, CZIP, Ozon και MANS διοργάνωσαν τη διάσκεψη με την ευκαιρία της παρουσίασης των αξιολογήσεων των διεθνών οργανισμών σχετικά με την κατάσταση του περιβάλλοντος στο Μαυροβούνιο.

Οι εκπρόσωποί τους υπογράμμισαν την έλλειψη υπευθυνότητας με τη συνεχή παραβίαση των συστάσεων της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την προστασία του ποταμού Tara, της λίμνης Skadar, του Ulcinj Saline και της μη βιώσιμης πολιτικής σχετικά με την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

Η Ksenija Medenica του CZIP προειδοποίησε ότι παρά τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών να σταματήσουν όλες τις εργασίες στη λίμνη Skadar έως ότου ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση της περιοχής Natura 2000, αυτή η προστατευόμενη περιοχή έχει καταστραφεί εντελώς.

«Η χαρτογράφηση δεν έχει γίνει ακόμη, και οι φωτογραφίες που λάβαμε τυχαία δείχνουν ότι τα έργα για τα οποία οι πολίτες δεν γνωρίζουν τίποτα, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», προειδοποίησε.

Η Medenica δήλωσε ότι περιμένουν από το Υπουργείο Αειφόρου Ανάπτυξης να λάβει σοβαρά υπόψη τις συστάσεις που τους έχουν δοθεί. Σύμφωνα με την ίδια, η έκθεση της UNESCO αναγνώρισε τρία βασικά προβλήματα, το πρώτο από τα οποία αφορά την αύξηση του αριθμού των τουριστών και τα μελλοντικά αναπτυξιακά έργα.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά τα αόριστα σύνορα των προστατευόμενων περιοχών και το τρίτο είναι το πρόβλημα του ποταμού Tara, όπου είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς και το σχέδιο δραστηριοτήτων.

Ο Lazar Grdinić (MANS) τόνισε ότι αποδείχτηκε ακριβώς αυτό που προειδοποίησαν πριν από μήνες οι ΜΚΟ – ότι το έδαφος στο όρος Tara καταστράφηκε εντελώς.

«Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Παρόλο που έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που οι ΜΚΟ κατέθεσαν ποινικές κατηγορίες σε σχέση με την κατάσταση στην Tara, δεν έχουμε καμία απάντηση. Δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με τις επιθεωρήσεις. Η Διεύθυνση Επιθεωρήσεων αρνείται να υποβάλει έγγραφα σχετικά με την εποπτεία στο εργοτάξιο κατασκευής αυτοκινητοδρόμων Bar-Boljare», ανέφερε ο Grdinić.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ευθύνες πρέπει να πάνε στα θεσμικά όργανα θεσμικών οργάνων και πως πρέπει να δοθεί απάντηση σχετικά με το ποιος αποφάσισε να κατασκευάσει τον αυτοκινητόδρομο στο φαράγγι του Tara./ibna