Η αντιπολίτευση στην Αλβανία ζητά από τον πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία ζητά από τον πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο

Πρόεδρος της Αλβανίας, Ilir Meta, απέστειλε επιστολή στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ζητώντας από το θεσμικό αυτό όργανο τον αριθμό των βουλευτών που έχει σήμερα το κοινοβούλιο. Αφού η αντιπολίτευση αποφάσισε να παραιτηθεί από τις εντολές της πριν από 4 μήνες, κάποιοι από τους υποψήφιους που βρίσκονταν χαμηλότερα στους καταλόγους της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να καλύψουν τις κενές θέσεις, ωστόσο, 18 έδρες παραμένουν κενές.

Αυτή η κίνηση από τον επικεφαλής του κράτους έρχεται μετά την κίνηση της αντιπολίτευσης να ζητήσει από τον πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι το κοινοβούλιο δεν έχει 140 βουλευτές καθιστά αυτό το κοινοβούλιο παράνομο.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του κράτους δήλωσε ότι ο πρόεδρος εκλέχθηκε από το κοινοβούλιο, αλλά «όχι από αυτό το κοινοβούλιο, αλλά από ένα νόμιμο κοινοβούλιο».

Είχε προηγηθεί η απόφαση του προέδρου να ακυρώσει τις τοπικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι οι πλευρές πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο προκειμένου να συμμετάσχει η αντιπολίτευση στις εκλογές./ibna