Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανοίγουν πρεσβεία στη Σόφια

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανοίγουν πρεσβεία στη Σόφια

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν επίσημα μια πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, στη Σόφια, στις 14 Ιουνίου 2019, μετά το άνοιγμα της βουλγαρικής πρεσβείας στο Αμπού Ντάμπι τον Απρίλιο του 2018.

Στο άνοιγμα της πρεσβείας στη Σόφια παρευρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ διεξήγαγε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Boiko Borissov και με την υπουργό Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva.

Σε δήλωσή της η βουλγαρική κυβέρνηση ανέφερε ότι ο Borissov δήλωσε ότι μετά την ενεργοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και των ΗΑΕ, ήταν σημαντικό να διατηρηθεί η δυναμική και να συνεχιστεί η ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής συνεργασίας.

Ο Borissov χαρακτήρισε το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΑΕ ως ένα “καλό βήμα” που θα βοηθούσε στη διευκόλυνση του διμερούς διαλόγου και της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας.

Ανέφερε ότι η δυναμική εξέλιξη των σχέσεων Βουλγαρίας-ΗΑΕ τα τελευταία χρόνια οφείλεται όχι μόνο στην καλή πολιτική βούληση αλλά και στον σημαντικό περιφερειακό ρόλο και τη σημασία κάθε χώρας και την κοινή επιθυμία συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Σε μόλις έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες επισκέψεις, με σημαντικότερο γεγονός την επίσημη επίσκεψη του Borissov στα ΗΑΕ, την πρώτη διμερή επίσκεψη στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Borissov δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας σημαντικός και ελπιδοφόρος εταίρος εξωτερικού εμπορίου της Βουλγαρίας μεταξύ των χωρών της περιοχής του Κόλπου.

Ο ίδιος τόνισε τα πλεονεκτήματα της Βουλγαρίας ως επενδυτικού προορισμού και τη δυνατότητα των ΗΑΕ να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στη Βουλγαρία, αναφέρει η κυβερνητική δήλωση.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ενδιέφερε αμφότερες τις πλευρές να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, της αύξησης του εμπορίου, της αλληλεπίδρασης σε τομείς όπως η πληροφορική, η γεωργία, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ασφάλεια και η ενέργεια. Επισημαίνει επίσης τη δυνατότητα διεξαγωγής μιας πρώτης συνόδου της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής, καταλήγει η δήλωση./ibna