Μήνυμα Παυλόπουλου: Βάση της φιλίας και καλής γειτονίες η πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Μήνυμα Παυλόπουλου: Βάση της φιλίας και καλής γειτονίες η πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου

Αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα στέλνει η Αθήνα στον απόηχο των υπερπτήσεων και των τελευταίων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου πάνω από το Καστελόριζο.

“Βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους”, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στην διάρκεια επιθεώρησης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού.

“Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ”, σημείωσε και τόνισε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Υπογράμμισε δε ότι η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί για την Ελλάδα υπεράσπιση και της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.

Επιβεβαιώνεται η αποσταθεροποιητική πολιτική της Άγκυρας τονίζει η Ν.Δ.

“Η ισχυρότερη αποτροπή είναι η ενότητα και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων”, δήλωσε από την πλευρά του ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος. Με δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι η διαρκώς εντεινόμενη τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου “επιβεβαιώνει την αποσταθεροποιητική πολιτική της Άγκυρας”.

“Οι συμμαχίες της χώρας, η έντονη διπλωματική δράση και η επιχειρησιακή ετοιμότητά της πρέπει να είναι η απάντησή μας”, κατέληξε.

Τσίπρας: Οι γείτονες μας να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου

Υπενθυμίζεται ότι και ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει τι οι εντάσεις στο εσωτερικό τους και η τακτική τους οδηγεί αδιέξοδο” υπογραμμίζοντας πως πρέπει , να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου “και αν συνεχίσουν την τακτική των παραβιάσεων θα έχει συνέπειες”.

“Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, αλλά δεν θα δεχθούμε από κανέναν την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Άλλωστε όπως τονίζουν στην Αθήνα η ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία ενισχύεται από την θέση που έχει πάρει και η Ευρωπαϊκή Ένωση./ibna