Η έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη στο επίκεντρο στη Βόρεια Μακεδονία

Η έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη στο επίκεντρο στη Βόρεια Μακεδονία

Η ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ είναι ένα από τα κύρια θέματα της πολιτικής συζήτησης στα Σκόπια. Χθες, μετά από συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι η ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών δεν θα δοθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά ελπίζει για θετική απόφαση το Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ενδέχεται να κάνει ανασχηματισμό ή να ανακοινωθούν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Αυτή η προειδοποίηση προκάλεσε πολιτικές συζητήσεις.

«Την Κυριακή, το SDSM θα πραγματοποιήσει συνάντηση στην Οχρίδα και θα συζητήσει την κατάσταση μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο Merkel. Έχουμε ήδη πει ότι θα είμαστε υπόλογοι για την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SDSM.

Από την άλλη, υο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE δήλωσε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Zaev είναι υπεύθυνοι γι ‘αυτή την κατάσταση.

«Αυτό δείχνει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν λειτουργεί, ότι ο Zoran Zaev είναι ένας από τους πιο ανίκανους πρωθυπουργούς. Έχει κατ εξακολούθηση πει ψέματα στους πολίτες», είπε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Dimce Arsovski.

Από την άλλη πλευρά, η Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη είναι αισιόδοξη ότι θα δοθεί ημερομηνία φέτος, ενώ τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν πρόωρες εκλογές./ibna