Υπογράφηκε το πρωτόκολλο της Συνθήκης Έκδοσης μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και ΗΠΑ

Υπογράφηκε το πρωτόκολλο της Συνθήκης Έκδοσης μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και ΗΠΑ

Χθες (Πέμπτη) Ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου Abelard Tahiri και ο Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Matthew Palmer υπέγραψαν το πρωτόκολλο για τα μέσα επικύρωσης της Συμφωνίας Εκδόσεως μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο υπουργός Tahiri τόνισε ότι η υπογραφή αυτή σηματοδοτεί μια ιστορική ευκαιρία για διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας. Η συνθήκη αντικατοπτρίζει τη νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια, δήλωσε ο υπουργός Tahiri. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή ενισχύει περαιτέρω το κράτος δικαίου και την υποκειμενικότητα του Κοσσυφοπεδίου, καθιστώντας τον αξιόπιστο εταίρο στην καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος.

Ο ίδιος τόνισε ότι η υπογραφή αυτή σηματοδοτεί μια ιστορική ευκαιρία για διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας.

Η συνθήκη αντικατοπτρίζει τη νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια, δήλωσε ο υπουργός Tahiri. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή ενισχύει περαιτέρω το κράτος δικαίου και την υποκειμενικότητα του Κοσσυφοπεδίου, καθιστώντας το αξιόπιστο εταίρο στην καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος.

Η συνθήκη, σύμφωνα με τον υπουργό Tahiri, αποτελεί σύμβολο εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και αντικατοπτρίζει τις αρχές για την αποτελεσματική καταπολέμηση των εγκλημάτων που χαρακτηρίζουν τον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Tahiri, η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί έναν εντελώς νέο τρόπο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενισχύοντας τη συνεργασία στον τομέα του κράτους δικαίου και παρέχοντας στους εισαγγελείς και άλλες αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού νέα εργαλεία για να φέρουν τους εγκληματίες δικαιοσύνη.

Σε προηγούμενη συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Matthew Palmer, ο κ. Tahiri τον ενημέρωσε σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δικαστικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των νέων πολιτικών για την εγκληματικότητα, των πολιτικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της ατζέντας «Δικαιοσύνη 2020» για τη βελτίωση των επιδόσεων του δικαστικού συστήματος στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου./ibna