Δέσμευση Μητσοτάκη να φέρει την υπόθεση Novartis στο επόμενο κοινοβούλιο για διερεύνηση

Δέσμευση Μητσοτάκη να φέρει την υπόθεση Novartis στο επόμενο κοινοβούλιο για διερεύνηση

Σε συνέντευξη στην Open TV την Πέμπτη, ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η υπόθεση Novartis πρέπει να έρθει στο επόμενο κοινοβούλιο για να διερευνηθεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι ένας υπουργός προσπάθησε να χειριστεί την υπόθεση προκειμένου να ενοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι.

Ο εισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής ισχυρίστηκε ότι η έρευνα της πιθανής επίπτωσης των πολιτικών σε ένα φερόμενο σκάνδαλο βαρβαρότητας που αφορά την ελβετική φαρμακευτική εταιρία Novartis έχει παραβιαστεί από μια σειρά παρατυπιών. Ο Αγγελής ισχυρίζεται επίσης ότι υπήρξε μια εκστρατεία για να στοχοποιηθούν πολιτικοί αντίπαλοι.

Ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι ο Αγγελής εμπλέκει άμεσα δύο υπουργούς της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «ήταν ξεκάθαρο» από την αρχή ότι η κυβέρνηση επηρέαζε την κατεύθυνση της έρευνας. «Αυτές οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές και προφανώς πρέπει να διερευνηθούν. Στο βαθμό που αφορούν τους υπουργούς, είναι δεδομένο ότι η υπόθεση αυτή θα φτάσει στο επόμενο Κοινοβούλιο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ποιοι είναι οι εν λόγω υπουργοί.

Σύμφωνα με αναλυτές, παρόλο που ο Μητσοτάκης αναμένεται να συνεχίσει να προωθεί μία θετική ατζέντα πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει να εμπλακεί σε μία διχαστική συζήτηση με το ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση της Novartis επισημαίνεται από τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκοπό να αμφισβητήσει τα ηθικά διαπιστευτήρια του κυβερνώντος κόμματος.

Επιπλέον, μιλώντας για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει μια μελλοντική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η μείωση του φόρου για τις εταιρείες και του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) θα επιβληθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται στο μανιφέστο της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι διαπραγματεύσιμες και ότι το κόμμα του απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, κάτι που θα αποδειχθεί χρήσιμο σε μια πιθανή αναμόρφωση της φορολογικής και οικονομικής πολιτικής.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ΝΔ επεσήμανε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την κατάργηση οποιουδήποτε δικαιώματος που συνδέεται με το κοινωνικό κράτος, παρά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι μια δεξιά κυβέρνηση θα επηρεάσει αυτόν τον τομέα, καθώς επίσης και ότι θα καταλύσει τα εργασιακά κεκτημένα και θα αυξήσει τις δαπάνες Υγείας και Παιδείας για τους Έλληνες.

Ερωτηθείς για τα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, ο Μητσοτάκης εξήγησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα αλλάξει τη συνολική λειτουργία του κράτους, εξαλείφοντας τις αδυναμίες του, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει ανάγκη για απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Τέλος, ερωτώμενος ποιος θα είναι ο υπουργός Οικονομικών του, ο Μητσοτάκης απάντησε ότι έχει ήδη αποφασίσει ποιος πρόκειται να καλύψει αυτή τη θέση, αλλά αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε περαιτέρω αποκάλυψη./ibna