Η εργασία και το μοντέλο ανάπτυξης επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Η εργασία και το μοντέλο ανάπτυξης επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Το μοντέλο ανάπτυξης, το κοινωνικό κράτος και η εργασία θέτει στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) όπου μιλώντας στους επιθεωρητές χαρακτήρισε “εθνικό στόχο και κοινωνική ανάγκη”  τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς.

Εξάλλου στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ η δημιουργία  500.000 θέσεων εργασίας, η συνέχιση της αύξησης στον κατώτατο μισθό (7.5% το ’20 και 7.5% το ’21), η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με προσλήψεις στην παιδεία και στην υγεία αλλά και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών αποτελούν βασικούς άξονες.

Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο ΣΕΠΕ είχε όμως και έναν συμβολικό χαρακτήρα. Αφενός διότι η ενίσχυση του Σώματος και η επί της ουσίας επαναλειτουργία του αποτελεί ένα από τα κεκτημένα της απερχόμενης κυβέρνησης. Αφετέρου διότι γίνεται στον απόηχο δηλώσεων του Κ. Μητσοτάκη που προκάλεσαν έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο “οδοστρωτήρας”, οι έλεγχοι και το επταήμερο σχέδιο του Μητσοτάκη

Πρόκειται για δυο βίντεο που ήρθαν στην δημοσιότητα από περιοδείες του αρχηγού της Ν.Δ. στο νησί της Κω και του Καστελόριζου. Στην πρώτη περίπτωση, σε συνομιλία του με επιχειρηματίες του τουρισμού αναφέρει πως η διακυβέρνηση της Ν.Δ. “θα είναι οδοστρωτήρας σε οτιδήποτε εμποδίζει την επιχειρηματικότητα”. Νωρίτερα, επιχειρηματίες ακούγονται να του ζητούν την θέσπιση επταήμερης εργασίας ενώ διαμαρτύρονται για τους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Στην δεύτερη περίπτωση, συνομιλώντας με καταστηματάρχη στο λιμάνι του Καστελόριζου που διαμαρτύρεται για τους ελέγχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ο Κ. Μητσοτάκης απαντά στο ερώτημα αν θα στέλνει ως κυβέρνηση το ΣΔΟΕ: “Εγώ να ξέρεις δεν στέλνω. Και το Κράτος δεν πρέπει να στέλνει, αλλά πρέπει να δείχνει μια μεγάλη κατανόηση απέναντι στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με πολύ αυξημένο κόστος”.

ΝΔ: Fake News, καμία απόλυση και μείωση των φόρων

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. πως επιδιώκουν την διάλυση της εργασίας προς όφελος των επιχειρηματιών ενώ η υπουργός εργασίας και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. “κλείνει το μάτι” στην παραβατικότητα. “Ποια είναι τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα; Οι έλεγχοι, οι αυξημένοι μισθοί και οι συλλογικές συμβάσεις;” τονίζουν από την Κουμουνδούρου.  Στη Ν.Δ. κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για Fake News, επαναλαμβάνοντας πως θα υπάρξει μείωση της φορολογίας και σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα καθώς και πως δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα.

Ωστόσο ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εάν η μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει η Ν.Δ. σημαίνει περικοπή δαπανών στο κοινωνικό κράτος, στους μισθούς και τις συντάξεις. Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος του κόμματος επανέλαβε την πρόσκληση για Debate Τσίπρα-Μητσοτάκη, κάτι που ωστόσο φαίνεται να μην αποδέχονται στη Ν.Δ. που προκρίνουν debate ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς./ibna