Ένας «εθνικός ήρωας» μπλοκάρει τη συνεργασία Σόφιας – Σκοπίων

Ένας «εθνικός ήρωας» μπλοκάρει τη συνεργασία Σόφιας – Σκοπίων

Την αποχώρησή της από την επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή της συμφωνίας σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας, προανήγγειλε η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών, Ekaterina Zaharieva.

Αυτή η προειδοποίηση έρχεται ύστερα από αίτημα της Βουλγαρίας ώστε ο ήρωας Goce Delcev να γίνει δεκτός ως «βουλγαρικός» και να διαγραφεί η 7η Οκτωβρίου ως η ημερομηνία κατά την οποία τιμάται.

Όπως είπε αυτή η ημερομηνία είναι η μεγαλύτερη προδοσία εναντίον της Βουλγαρίας, επειδή τότε οι βουλγαρικές αρχές παρέδωσαν τα λείψανα του στη Βόρεια Μακεδονία με βάση τη συμφωνία των Tito και Stalin το 1946.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Muhamed Hoxha, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Επιτροπή θα καταλήξει σε μια λύση που θα βοηθήσει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η επιτροπή θα βρει μια λύση που θα συμβάλει στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ο Goce Delcev θεωρείται εθνικός ήρωας στη Βουλγαρία, αλλά στη Βόρεια Μακεδονία θεωρείται ως ένας από τους ιδρυτές του μακεδονικού εθνικού κινήματος.

Η ιστορία μεταξύ των δύο χωρών και της γλώσσας έχουν αποτελέσει εμπόδια εδώ και δεκαετίες. Την 1η Αυγούστου 2017, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev και ο Βούλγαρος ομόλογός του, Bojko Borisov, υπέγραψαν τη συμφωνία για καλές γειτονικές σχέσεις, που άνοιξε το δρόμο για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών./ibna