«Μύδροι» Ράμα εναντίον του Προέδρου της Αλβανίας

«Μύδροι» Ράμα εναντίον του Προέδρου της Αλβανίας

Μέσα από μια πολιτική κρίση που διαρκεί εδώ και αρκετούς μήνες, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, εξαπέλυσε σήμερα σειρά κατηγοριών εναντίον του προέδρου της χώρας, Ilir Meta, μετά από την απόφαση του τελευταίου να ακυρώσει τις τοπικές εκλογές που είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 30 Ιουνίου.

«Σήμερα, αυτό το κοινοβούλιο θα έπρεπε να έχει εγκρίνει ένα συναινετικό ψήφισμα πριν από τις συζητήσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ που υποτίθεται ότι θα αποφασίσουν για την έναρξη συνομιλιών ένταξης με την Αλβανία. Αντίθετα, πρέπει να αντιμετωπίσει μια ανεύθυνη και απαράδεκτη πράξη που διέπραξε ο Ilir Meta».

«Σήμερα, αυτό το κοινοβούλιο θα έπρεπε να ήταν το κοινοβούλιο της ένωσης, όπου οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο Rama.

Ο Rama θεωρεί την απόφαση του προέδρου της χώρας να ακυρώσει τις εκλογές στις 30 Ιουνίου ως πολιτική περιπέτεια, η οποία δεν μπορεί να επιβληθεί σε ολόκληρο το έθνος. Ο αρχηγός της κυβέρνησης δήλωσε επίσης ότι η Αλβανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και ως εκ τούτου το κοινοβούλιο είναι το πιο σημαντικό θεσμικό όργανο λήψης αποφάσεων στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, η χώρα αντιμετωπίζει μια πραγματική πολιτική κρίση, με την αντιπολίτευση να διεξάγει σειρά αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και με τον πρόεδρο της χώρας να ανακοινώνει ότι αποφάσισε να ακυρώσει την ημερομηνία των εκλογών λόγω του γεγονότος ότι η αντιπολίτευση προτίθετο να μποϋκοτάρει τις εκλογές. Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι οι πολιτικές πλευρές πρέπει να ξεκινήσουν διάλογο και ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς την αντιπολίτευση.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος έχει παραβιάσει το Σύνταγμα, απαιτώντας την καθαίρεσή του./ibna