Γάλλος ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση γαλλικής βάσης στην Κύπρο

Γάλλος ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση γαλλικής βάσης στην Κύπρο

«Πονάει» την Τουρκία η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του «Πορθητή» λένε διπλωμάτες

του Μιχάλη Μιχαήλ

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για εγκατάσταση γαλλικής στρατιωτικής βάσης ή μονάδας στην Κύπρο, δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian, διαψεύδοντας δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Melvut Cavusoglu, ο Γάλλος Υπουργός είπε ότι “οπωσδήποτε δεν υπήρξε καμιά πρόβλεψή μας για εγκατάσταση γαλλικής βάσης ή γαλλικής στρατιωτικής μονάδας στην Κύπρο. Μπορώ να πω ότι ο Ε/κ τύπος κάνει λάθος σε αυτό το θέμα”.

Την ίδια ώρα και αναφορικά με το θέμα της έκδοσης διψήφιου αριθμού διεθνών ενταλμάτων από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, διπλωματικές πηγές λένε πως δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία,.

Επεσήμαναν οι ίδιες πηγές πως παρά το γεγονός ότι τα εντάλματα αυτά έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα κατά των τουρκικών σχεδιασμών, στόχος της Άγκυρας είναι το πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής», που παραμένει, από τις 4 Μαΐου 36 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα, να προχωρήσει σε γεώτρηση, για την οποία εν πάση περιπτώσει η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων για να προχωρήσει. Για μια διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας, αναφέρεται.

Πώς κινείται η Λευκωσία

Η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Βάσει της εθνικής νομοθεσίας, άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, με ποινές άνω του 1 εκ. ευρώ και/ή 5 χρόνια φυλάκιση.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο. Σε σχέση με το αν ο «Πορθητής» προχώρησε τελικά σε γεώτρηση, οι διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις και προς τις δύο κατευθύνσεις, δηλαδή ότι υπάρχει και δεν υπάρχει γεώτρηση σε εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική πληροφόρηση.

Για τα εντάλματα επεσήμαναν πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους – Υπουργείο Εξωτερικών, Υπηρεσία Ενέργειας, Νομική Υπηρεσία και Αστυνομία – λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και υπήρξαν αποτελέσματα με εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του “Fatih”. Eίχαν νορβηγικό προσωπικό, σταμάτησαν οι Νορβηγοί και τώρα έχουν Τούρκους, ανέφεραν χαρακτηριστικά./ibna