Στη Μάλτα η 6η Σύνοδος των 7 χωρών του Νότου της ΕΕ

Στη Μάλτα η 6η Σύνοδος των 7 χωρών του Νότου της ΕΕ

Στη Βαλέτα, την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat θα υποδεχθεί τους ηγέτες της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, Γαλλίας Emmanuel Macron, Πορτογαλίας Antonio Costa, Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, Ισπανίας Pedro Sanchez και Ιταλίας Giuseppe Conte, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της 6ης Συνόδου Κορυφής των χωρών του Νότου της Ε.Ε..

Η πρωτοβουλία γνωστή και ως EUMed7 δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου 2013 για την αντιμετώπιση κοινών θεμάτων των χωρών της Μεσογείου.  Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού και οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον συντονισμό της δράσης των σε κοινά ζητήματα, από την οικονομική ανάπτυξη έως την περιφερειακή ασφάλεια.

Στις Συνόδους Κορυφής που ακολούθησαν στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη, τη Ρώμη και  τελευταία στη Λευκωσία νωρίτερα αυτό το έτος, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις κύριες προκλήσεις της ΕΕ, από την κλιματική αλλαγή έως το μεταναστευτικό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA στην έκτη Σύνοδο Κορυφής τις συζητήσεις θα απασχολήσουν τρέχοντα ζητήματα όπως η μετάβαση στην περιφερειακή ασφάλεια, το Brexit, η Ευρωζώνη, η ενεργειακή ασφάλεια και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Κυρίαρχο θέμα πέρα από τα ζητήματα που απασχολούν τη κάθε χώρα ξεχωριστά, όπως το Κυπριακό την Κύπρο, το Brexit την Ισπανία με το Γιβραλτάρ, την οικονομία την Ιταλία, τα Ελληνοτουρκικά την Ελλάδα κλπ, είναι η επόμενη μέρα στην ΕΕ και οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν μετά τις ευρωεκλογές στις ηγετικές θέσεις της ΕΕ.

Όπως εξήγησε στο IBNA ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος χώρας που συμμετέχει στη Σύνοδο, μια κοινή πρόταση για παράδειγμα στην Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα σηματοδοτήσει την ενίσχυση της συμμαχίας των 7 χωρών του Νότου της ΕΕ διαμορφώνοντας έναν ισχυρό πόλο στους κόλπους της.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα με το πέρας των συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στο Πρωθυπουργικό κτήριο Auberge de Castille, οι ηγέτες των επτά χωρών του Νότου θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο./ibna

Photo: Auberge de Castille/Spiros Sideris