Πεπεισμένος ο Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές

Πεπεισμένος ο Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές

Σε συνέντευξή του στον Alpha την Τετάρτη το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη στην τετραετή θητεία του, ενώ υποτίμησε επίσης την έκταση της δυσαρέσκειας μεταξύ των εκλογέων κατά την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο μήνα.

Ο Τσίπρας είπε ότι «έλαβε το μήνυμα» του λαού και ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα δουλέψει ακόμη πιο σκληρά για να προωθήσει τα συμφέροντα «των πολλών» έναντι εκείνων των προνομιούχων λίγων.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αναμένει ότι οι γενικές εκλογές στις 7 Ιουλίου θα είναι μία διαφορετική αναμέτρηση από αυτή των ευροεκλογών, προβλέποντας ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας με 9,5 μονάδες στις τελευταίες εκλογές μπορεί να ανατραπεί.

Από οικονομικής απόψεως, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στον κυβερνήτη της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, αναφορικά με την εκτίμησή του ότι δεν θα επιτευχθεί φέτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. “Δεν είναι δική του δουλειά να κάνει μισοψημένες προβλέψεις”, ανέφερε ο Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ο κυβερνήτης της ΤτΕ προφανώς προσπαθεί να ενισχύσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες ότι η κυβέρνησή του επέβαλε υπερβολική φορολογία στη μεσαία τάξη, ο Τσίπρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε μόνο το 17% των φόρων που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο επιβλήθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Επιτηθέμενος κατά της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επιχειρήσεις και τους πλούσιους, θα χρηματοδοτηθούν με τη μείωση του εισοδήματος των εργαζόμενων και των μεσαίων τάξεων.

«Αυτό που προτείνουν ως μεγάλα μέτρα μείωσης φορολογίας είναι οι αντίστοιχες μειώσεις και περικοπές στις δαπάνες για μισθούς, συντάξεις, εκπαίδευση και κοινωνικό κράτος», υποστήριξε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει φόβος για ελληνοτουρκικό επεισόδιο στο Αιγαίο τους ερχόμενους μήνες, ο Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει πραγματική ανησυχία, προσθέτοντας ότι η χώρα παραμένει σε επαγρύπνηση, παρά το γεγονός ότι «δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες από αυτές που έχει αυτή τη στιγμή».

Σχετικά με τα εξαγγελθέντα σχέδια της Τουρκίας για διεξαγωγή γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ο Τσίπρας είπε ότι αυτό θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της ΕΕ./ibna