Wigemark: Έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης στη Β-Ε

Wigemark: Έκκληση για σχηματισμό κυβέρνησης στη Β-Ε

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Lars-Gunnar Wigemark, δήλωσε την Τετάρτη στο Μόσταρ ότι οι αρχές της Β-Ε πρέπει να σταματήσουν να θέτουν τους όρους και να σχηματίσουν κυβέρνηση σε κρατικό επίπεδο το συντομότερο δυνατό.

Ο Wigemark υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι όλα τα κόμματα έπρεπε να σταματήσουν να προβάλλουν αξιώσεις, ειδικά εάν πρόκειται για θέματα για τα οποία δεν υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία.

«Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό να βρεθεί μια φόρμουλα και να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Τόσοι πολλοί περιμένουν να γίνει αυτό», δήλωσε ο Wigemark στους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η υιοθέτηση του σχεδίου δράσης του ΝΑΤΟ(Membership Action Plan) θα αποτελέσει προϋπόθεση για τη διαμόρφωση κυβερνήσεων σε επίπεδο Β-Ε.

Μιλώντας για το πρόβλημα των μεταναστών, o Wigemark δήλωσε ότι το Υπουργείο Ασφάλειας και το Συμβούλιο των Υπουργών είναι τεχνικά υπεύθυνοι για το ζήτημα της μετανάστευσης.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα σύστημα για την επίλυση αυτού του προβλήματος», σημείωσε ο Wigemark, προσθέτοντας πως «δεν μπορείτε απλώς να επιλέξετε τις τοποθεσίες για τη στέγαση των μεταναστών».

Παράλληλα ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. είναι αντίθετη με τη μετεγκατάσταση των μεταναστών στο κέντρο μετανάστευσης «Vučjak», κοντά στην πόλη Bihać, επειδή η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σύνορα και θα είναι «μαγνήτης για τους μετανάστες», γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα.

«Επιπλέον, πρόκειται για πρώην χώρο υγειονομικής ταφής και ανησυχούμε ότι υπάρχει παρουσία μεθανίου και επικίνδυνων ουσιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιές και άλλα προβλήματα. Το θέμα της μετανάστευσης είναι η κοινή μας ευθύνη», επεσήμανε ο Wigemark.

Την ίδια ώρα στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, Denis Zvizdić, ο Wigemark υπογράμμισε ότι εάν η Β-Ε δεν καταφέρει να επιλύσει ορισμένα επίμαχα θέματα, η υποσχεθείσα βοήθεια της Ε.Ε. θα μπορούσε να αποσυρθεί.

Ο Wigemark ευχαρίστησε τον Zvizdić για την ταχεία και αποτελεσματική παρέμβαση των αρμόδιων αρχών μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε στο Κέντρο Μετανάστευσης «Miral» στην Velika Kladuša την 1η Ιουνίου 2019.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας υπογραφής συμφωνίας για την εφαρμογή των δεύτερων ειδικών μέτρων του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) για τη στήριξη της Β-Ε στη διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. θα διαθέσει συνολικά 13 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 5 εκατομμύρια από το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του ΜΠΒ για το 2019 για τη Β-Ε και άλλα 8 εκατομμύρια από άλλες διαθέσιμες πηγές. Αυτά τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων, δηλαδή της στέγασης, των τροφίμων, του νερού, της υγιεινής, της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας. Θα παρασχεθεί πρόσθετη υποστήριξη για να αυξηθεί η ικανότητα αναγνώρισης, καταχώρησης, άμεσης βοήθειας και παραπομπής σε υπηρεσίες προσφύγων, ασύλου και μεταναστών, καθώς και υποστήριξη για υποβοηθούμενες εθελοντικές επιστροφές», τόνισε ο Wigemark./ibna