Οι δηλώσεις Borissov για την υπόθεση τρομοκρατίας στο Plovdiv

Οι δηλώσεις Borissov για την υπόθεση τρομοκρατίας στο Plovdiv

Την υπόθεση του 16χρονου, που κατηγορήθηκε ότι προετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στο Plovdiv, σχολίασε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Boiko Borissov, περιγράφοντας τις καταστροφικές δυνατότητες των βομβών και ευχαριστώντας εκείνα τα μέσα ενημέρωσης που συμπεριφέρθηκαν δεοντολογικά στην αναφορά της υπόθεσης.

Την ίδια ώρα η Κρατική Υπηρεσία Προστασίας Παιδιών της Βουλγαρίας ξεκίνησε έρευνα, καθώς τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης έδωσαν εκτεταμένες λεπτομέρειες σχετικά με την ταυτότητα του παιδιού και της οικογένειάς του, ενώ ένας υπάλληλος ιστοσελίδας πήρε συνέντευξη από τους συμμαθητές του αγοριού χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.

Ο 16χρονος τέθηκε υπό κράτηση στις 6 Ιουνίου και εμφανίστηκε στο δικαστήριο στις 7 Ιουνίου. Το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο υπό την επιμέλεια των γονιών του και εξετάστηκε από ψυχολόγους.

Ο Borissov δήλωσε ότι ζήτησε από εμπειρογνώμονες στην αντιτρομοκρατία και τα εκρηκτικά να εξετάσουν τις συσκευές που είχε κατασκευάσει το αγόρι. «Είπαν ότι ήταν τερατώδεις βρώμικες βόμβες που εκρήγνυνται και σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους».

Οι βόμβες ήταν πολύ ισχυρότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2012 σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον Ισραηλινών τουριστών στο αεροδρόμιο Burgas της Βουλγαρίας, ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ήταν λάθος να ανακοινωθεί η υπόθεση με το αγόρι – οι εισαγγελείς, η αστυνομία και η κρατική υπηρεσία για την εθνική ασφάλεια πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου στις 8 Ιουνίου – ο Borissov είπε ότι η υπόθεση δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί ή να αποκρύπτεται επειδή εμφανίστηκε ο έφηβος στο δικαστήριο.

«Δεν πρέπει να χάσουμε την εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα, σε τέτοιες στιγμές θα πρέπει να την ενισχύσουμε», σημείωσε ο Borissov .

Σχετικά με το θέμα της ιστοσελίδας που αποκάλυψε λεπτομέρειες για το αγόρι, ο Borissov είπε ότι οποιοσδήποτε καλός δημοσιογράφος θα μπορούσε να πάει στους δρόμους του Plovdiv για μια ώρα ή δύο και να βρει τις πληροφορίες. Η ερώτηση ήταν ο πειρασμός να το αναφέρω, είπε.Παράλληλα, ευχαρίστησε τα μέσα ενημέρωσης που δεν είχαν αποκαλύψει τις πληροφορίες. «Είναι τα πραγματικά μέσα ενημέρωσης για μένα, τους ευχαριστώ».

Ερωτηθείς από πού προέκυψε η ιδέα δημιουργίας αντιτρομοκρατικών κέντρων, είπε: «ετοιμάζουμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο, όπου συγκεντρώνουμε σε ένα σημείο τις υπηρεσίες».

«Όχι ότι δεν συμβαίνει αυτό, αλλά η περίπτωση στο Plovdiv μας έδωσε το λόγο, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις πληροφορίες στο μέγιστο μικρό αριθμό ανθρώπων».

«Το πρωί είχαμε συνάντηση του συμβουλίου ασφαλείας. Προς το παρόν αναζητούμε τον τόπο, όταν είμαστε έτοιμοι, θα το χρηματοδοτήσουμε. Έχουμε ξεχωριστά κεφάλαια, έτσι μπορούμε να το κάνουμε πολύ ήσυχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ λίγοι άνθρωποι θα πρέπει να δουλέψουν», δήλωσε ο Borissov.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα The Sofia Globe.