Ζάεφ, Πενταρόφσκι στις Βρυξέλλες – Ζητούν ημερομηνία για έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ

Ζάεφ, Πενταρόφσκι στις Βρυξέλλες – Ζητούν ημερομηνία για έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Stevo Pendarovski και ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev ξεκίνησαν μια διπλωματική αποστολή με σκοπό να πείσουν τις αρχές στις Βρυξέλλες να ορίσουν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της χώρας με την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης επίσκεψης ως προέδρου, ο Pendarovski θα πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με την ανώτατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Federica Mogherini, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Donald Tusk και άλλους ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σε δήλωσή του πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και ότι τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να ενεργήσει.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Zoran Zaev θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel. Ο Zaev δήλωσε ότι περιμένει να λάβει μια ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσουν οι συνομιλίες ένταξης.

Η σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στο τέλος αυτού του μήνα στις Βρυξέλλες και το θέμα αυτό θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής. Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προειδοποίησε ότι αν δεν δοθεί ημερομηνία κατά τη διάρκεια αυτού του καλοκαιριού, θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές./ibna