Τα σενάρια που εξετάζει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας

Τα σενάρια που εξετάζει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διάφορα σενάρια εξετάζει η Άγκυρα σχετικά με το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Λευκωσία εναντίον των πληρωμάτων των τουρκικών πλοίων που πραγματοποιούν έρευνες ανοιχτά της Κύπρου. Η εφημερίδα Υeni Safak προκρίνει τα σενάρια που  συζητούνται αυτές τις ημέρες στην τουρκική πρωτεύουσα.

Το πρώτο σενάριο το οποίο αναφέρει η εφημερίδα είναι η εγκατάσταση και η άμεση ενεργοποίηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 τα οποία σχεδιάζεται να παραλάβει η Άγκυρα τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ραντάρ των συστημάτων αυτών θα κλείσουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου αλλά και μέρους του Αιγαίου.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την άμεση κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) από την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο! Αυτό περιλαμβάνει και περιοχές που αφορούν την Ελλάδα.

Ωστόσο ένα άμεσο σενάριο που προβλέπει άμεση δράση είναι η γεώτρηση από το γεωτρύπανο Fatih το οποίο βρίσκεται δυτικά της Πάφου όπως και η μελλοντική γεώτρηση του δεύτερου γεωτρύπανου Yavuz βόρεια της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος αύριο συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το θέμα των S-400. Ο ίδιος θα παραμείνει στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες καθώς ακύρωσε όλες από τις 39 προεκλογικές ομιλίες που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει λίγες ημέρες πριν από τις επαναληπτικές εκλογές τις Κωνσταντινούπολης οι οποίες θα διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου. Δεν ανακοινώθηκε ο λόγος της αλλαγής του προγράμματος του Τούρκου προέδρου

“Όπως ξέρετε είχα λάβει μια επιστολή από τον υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ. Για την ευαισθησία που έδειξε η κοινή γνώμη σχετικά με το ύφος της επιστολής , την ίδια ευαισθησία δείχνουμε κι εμείς. Διαπιστώσαμε πως το ύφος της δεν έχει σχέση με το συμμαχικό πνεύμα. Και ήδη ετοιμάζουμε την απαραίτητη απάντηση την οποία θα δώσουμε”, είπε ο Hulusi Akar σχετικά./ibna