Θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι προβλέπει ο Τσακαλώτος

Θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι προβλέπει ο Τσακαλώτος

Απαντώντας σε ισχυρισμούς του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα μόνο της τάξης του 2,9%, σε σύγκριση με τον στόχο του 3,5%, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι είναι “απολύτως βέβαιος” ότι ο στόχος θα επιτευχθεί φέτος.

Ο Τσακαλώτος κατηγόρησε τον Στουρνάρα για συστηματική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και ότι κάνει προβλέψεις βάσει των πολιτικών του προτιμήσεων. Ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis σχετικά με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην Ελλάδα υπαγορεύονταν από το γεγονός ότι «ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη» και «πιστεύει στην λιτότητα».

Ο Τσακαλώτος προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επανέλθει από την ευρωπαϊκή εκλογική ήττα τον περασμένο μήνα για να κερδίσει τις γενικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Κάλεσε τις εργατικές και τις μεσαίες τάξεις να μην υποστηρίξουν τον «καπιταλισμό που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το ΔΝΤ, όπου τα μεγαλύτερα ψάρια τρώνε τα μικρότερα».

Εν μέσω φημών ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης για να αποφύγει να συζητήσει τις ανησυχίες των ομολόγων της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Τσακαλώτος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι φοβάται να τους αντιμετωπίσει. “Κάποτε είχαμε εναντίον μας Schaeuble και Dijsselbloem, θα φοβόμουν τώρα που έχουμε πετύχει τόσα πολλά και υποστηριζόμαστε από τους σοσιαλδημοκράτες”, αναρωτήθηκε ο Έλληνας υπουργός.

Αναφερόμενος στο τετραετές οικονομικό πλάνο του κόμματός του, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Τσακαλώτος είπε ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να περιμένει μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το κράτος πρόνοιας και να μειώσει τους φόρους και τις εισφορές για τους πολλούς. Ο Τσακαλώτος χαρακτήρισε το σχέδιο «ισορροπημένο» και «υποστηρικτικό της μεσαίας τάξης».

Πρόσθεσε ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πειστούν να συμφωνήσουν να μειώσουν τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 1% του ΑΕΠ, ενώ ο λόγος διορισμών/απολύσεων στο δημόσιο τομέα θα παραμείνει 1: 1, επιτρέποντας την ενίσχυση της υγείας, της εκπαίδευσης και άλλων τομέων./ibna