Συζητήσεις για πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Συζητήσεις για πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev,  αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου ή θα ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο Zaev με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, όπου θα ενημερωθεί για τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών.

«Αν δεν δοθεί ημερομηνία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αυτό το καλοκαίρι, τότε όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων γενικών εκλογών», προειδοποίησε ο Zaev, ενώ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Bujar Osmani, έδωσε το στίγμα σημαντικών εξελίξεων.

«Την Πέμπτη, μαζί με τον πρωθυπουργό Zaev, θα συναντηθούμε με την καγκελάριο Merkel στο Βερολίνο, όπου θα μάθουμε τι θα γίνει τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Osmani.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση λέει ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση προκειμένου να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Ειδικότερα, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, ανέφερε ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Θα δημιουργήσουμε μια νέα κυβέρνηση και η ένταξη της Μακεδονίας την ΕΕ θα είναι σίγουρη», δήλωσε χθες το βράδυ ο Mickoski σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Η αλβανική αντιπολίτευση σημειώνει, επίσης, ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές μετά τις πολυάριθμες αποτυχίες της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις./ibna