Νέα “είσοδος” της Gazprom στην Σερβία

Νέα “είσοδος” της Gazprom στην Σερβία

Την νέα συνεργασία της Σερβίας και της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα το γεγονός ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία που επιβεβαιώνει την κοινή τους πρόθεση να προωθήσουν στην κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Σερβία αλλά και στην κατασκευή υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έκαναν γνωστό ο γενικός διευθυντής της Gazprom Energoholding, Denis Fedorov και ο υπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic.

«Με το έγγραφο αυτό – όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Gazprom- τα συμβαλλόμενα μέρη επιβεβαίωσαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την κατασκευή έργων μονάδων παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας στην Σερβία και την πρόθεση τους να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής εταιρείας κατασκευών με την συμμετοχή της Gazprom Energoholding και μιας κρατικής επιχείρησης της Σερβίας, η οποία θα οριστεί από την σερβική κυβέρνηση».

Οι κύριοι όροι για την ίδρυση της κοινής αυτής επιχείρησης θα καθοριστούν κατά την διάρκεια λεπτομερών διαπραγματεύσεων.

Η κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην πόλη Kragujevac, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας, αναγνωρίζεται ως έργο προτεραιότητας.

“Έχουμε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή μίας μονάδας, τώρα σχεδιάζουμε την δημιουργία ενός άλλου εργοστασίου ισχύος 300 MW, το οποίο θα φέρει το όνομα Kragujevac” δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Gazprom Energoholding, Denis Fedorov.

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vucic, έκανε γνωστό ότι η Σερβία εξετάζει το ενδεχόμενο κατασκευής τεσσάρων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο – στις πόλεις Kragujevac, Nis, Belgrade και Novi Sad, αλλά και πολλών τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) σε μία προσπάθεια εκβιομηχανοποίησης της χώρας.

Τον Ιούνιο του 2018, το διοικητικό συμβούλιο της Gazprom ενέκρινε την στρατηγική της εταιρείας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής για το διάστημα 2018-2027.

Προς το παρόν, η Gazprom Energoholding υλοποιεί το έργο κατασκευής ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου ισχύος περίπου 200MW κοντά σε ένα διυλιστήριο στο Pancevo, κοντά στο Βελιγράδι, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Σημειώνεται ότι η Gazprom Energoholding, 100% θυγατρική της Gazprom, είναι εταιρεία ειδικού σκοπού που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της Gazprom στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις 7 Μαρτίου 2019, Ρωσία και Σερβία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την υλοποίηση έργων συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας στην Σερβία.

Σύμφωνα με το εν λόγω μνημόνιο, τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να μελετήσουν διαφορετικές επιλογές για την κατασκευή και την αναβάθμιση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Σερβία.

Παράλληλα, η Σερβία και η Gazprom, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταλλείων και Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic, θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τον κλάδο του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) και την παραγωγή LNG στην Σερβία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των περιοχών εκείνων που δεν καλύπτονται από το δίκτυο των αγωγών φυσικού αερίου.

Υπάρχει τέλος εκδηλωμένο ρωσικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον ίδιο, από την πλευρά της Gazprom Neft για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής πετροχημικών στην Σερβία./ibna