Ευ. Τσακαλώτος: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

Ευ. Τσακαλώτος: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

Τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία, ανέπτυξε  ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μέγαρο Μουσικής, τονίζοντας χαρακτηριστικά «Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στους αντιπάλους», τόνισε.

Σημείωσε ότι πρέπει να μιλήσουμε για ποιους δεν έκαναν τίποτα για τη φοροδιαφυγή επί τριάντα χρόνια και μας άφησαν με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ. Για να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου πήρε 63 δισ. ευρώ μέτρα και αντέτεινε “Εμείς τη συνεχίσαμε αλλά από την αύξηση της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μερίδιο μόλις 17%”.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια αλλά και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.

«Ένα πράγμα θέλουμε να αποφύγουμε: φοροαπαλλαγές για τους λίγους συνέχεια της λιτότητας για τους πολλούς. Αυτό είναι ο πυρήνας του προγράμματος της ΝΔ» τόνισε. «Η δέσμευση της ΝΔ να μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα γίνει. Κοστίζει, όμως, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Από πού θα βρεθούν τα λεφτά;» αναρωτήθηκε.

Το σχέδιο

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα ισορροπημένο πακέτο με μέτρα που επηρεάζουν παραγωγή και κατανάλωση:

Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%

Σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή).

Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.

Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές

Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.

Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε «Καλούμε τη μεσαία τάξη και λαικά στρώματα να σκεφτούν σοβαρά τι παραλάβαμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε. Είναι η ώρα να αποφασίσουν για τη ζωή τους. Είναι η ιστορική στιγμή να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε. Παντού στον κόσμο, όταν πήγαν με τη Δεξιά, καταστράφηκαν »./ibna